Duurzame kerstverlichting

Met de kerstdagen in zicht wordt er weer een hoop kerstverlichting door heel Nederland opgehangen. Denk hierbij niet alleen aan de lichtjes in de kerstboom, maar ook aan alle buitenverlichting. Deze extra verlichting zorgt voor meer energieverbruik, wat slecht is voor het milieu. Koop daarom duurzame kerstverlichting om energie te besparen.

Geld besparen op energie

U gebruikt waarschijnlijk nog de kerstverlichting van vorig jaar en van het jaar daarvoor. Deze kerstverlichting bestaat ongetwijfeld uit inefficiënte gloeilampjes. Duurzame kerstverlichting bestaat daarentegen uit led-lampjes. Led-lampjes zijn 5 tot 10 keer zuiniger dan een gloeilamp. Duurzame kerstverlichting heeft dus een lagere stoomverbruik, wat u energie en geld op uw energierekening bespaart. Bekijk het tabel hieronder voor het verschil tussen het vermogen van gloeilampjes en led-lampjes

Kerstverlichting Vermogen gloeilampjes Vermogen led-lampjes
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) tien lampjes 10 – 20 watt 1 – 2 watt
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) honderd lampjes 10 – 50 watt 0,6 – 6 watt
Knipperlampjes 10 – 20 watt 0,6 – 7,5 watt
Gordijnverlichting honderd lampjes 10 – 40 watt 5 watt
Lichtslang 16 watt / meter 2 – 5 watt / m
Lichtslang rendier of kerstman 70 – 250 watt 5 – 65 watt
Kerststerlamp, lamp in kunststof kerstman of sneeuwpop 25 watt 7 watt

Duurzame kerstverlichting is wellicht duurder dan de standaard kerstverlichting, maar zoals u ziet bespaart het u energie en dus ook geld. Bovendien gaan led-lampjes meestal langer mee dan gloeilampjes.

Onnodig energieverbruik vermijden

Heeft u al duurzame kerstverlichting? Dan kunt u alsnog energie besparen met de volgende maatregelen:

  • Haal bij kerstverlichting met een transformator de stekker uit het stopcontact of plaats een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. (Een transformator verbruikt namelijk ook stroom als de kerstverlichting niet aanstaat.)
  • Maak gebruik van een timer. Met een timer stelt u precies in op welk tijdstippen de kerstverlichting aan en uit moet gaan.

Kerstverlichting overdag uit

De meeste mensen denken er aan om hun kerstverlichting overdag uit te zetten. Toch zijn er altijd mensen die hier niet de moeite voor willen nemen. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu, maar ook niet voor hun portemonnee. Wanneer u dag en nacht de kerstverlichting aan laat staan, bent u deze maand € 30 méér kwijt aan stroom. Bij uitbundige kerstverlichting kan dit verschil wel op € 100 uitlopen. Vergeet daarom niet uw kerstverlichting overdag uit te doen.

Het aanschaffen van duurzame kerstverlichting is geen overbodige luxe. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw energierekening. Investeer daarom in duurzame kerstverlichting.

~ Energiefeitjes.nl

Bron: Milieucentraal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *