Is groene energie een bewuste keuze in 2011?

Waarom kiezen we voor groene energie? Er wordt vaak gedacht dat consumenten bewust een keuze maken voor groene of duurzame energie. Een Duits onderzoek, gepubliceerd in december, zet hier echter vraagtekens bij. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de keuze voor milieuvriendelijke stroom niet per se weloverwogen hoeft te zijn.

Resultaten experiment

In het door de onderzoekers uitgevoerde experiment,  konden consumenten op de website van een grote energieleverancier een nieuw contract aanvragen. Dit verliep volgens de meest gangbare procedure: Men diende eerst zijn of haar postcode en het geschatte jaarlijkse energieverbruik in te vullen in de energievergelijker. Met één vinkje kon de potentiële klant vervolgens een eventuele voorkeur voor groene energie aangeven. Het experiment is uitgevoerd onder ongeveer 46.000 nietsvermoedende consumenten, waarbij in de helft van de gevallen het vinkje reeds was aangekruist. Het bleek dat bij de groep mensen bij wie het hokje niet van tevoren was aangekruist 7% van de afgesloten contracten groen was. Bij de groep waarbij het vinkje standaard was aangekruist waren maar liefst 69% van de contracten groen.

Keuze voor groene energie

Waar komt dit verschil vandaan? De onderzoekers weten niet of consumenten reeds een voorkeur hadden voor groene energie of dat de voorkeur is bepaald door de standaardinstelling die was ingesteld door de onderzoekers. Eerdere onderzoeken wijzen voornamelijk op het laatste, al kan dit aan de hand van dit experiment niet met zekerheid worden vastgesteld. Het zou ook zo kunnen zijn dat consumenten onbewust informatieve waarde aan het vinkje hechten. Mensen kunnen namelijk denken dat de standaardinstelling de norm beschrijft en zich daardoor laten beïnvloeden terwijl zij zelf niet per se een voorkeur hebben voor groene energie.

Dit onderzoek laat zien dat er verschillende factoren meespelen bij het maken voor een keuze voor groene energie. Zo blijkt dat consumenten beïnvloed kunnen worden door de instellingen van een energievergelijker.  Hoewel er zeker mensen zijn die bewust kiezen voor duurzame energie, blijkt dat de keuze ook grotendeels gebaseerd is op factoren waar niet iedereen zich bewust van is.

 

~ Energiefeitjes.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *