Alleen kijken op slimme meter bespaart energie

Consumenten die een slimme energiemeter hebben om meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik, betalen uiteindelijk een lagere energierekening.

Slimme meter loont

Dit blijkt uit een onderzoek van netbeheerder Stedin onder 147 huishoudens in de Rotterdamse wijk IJsselmonde. Gebruikers zouden ruim 6 procent besparen als ze hun energieverbruik actief volgen door middel van een slimme meter. Stedin deed voor een periode van 9 maanden onderzoek in de Zuid-Hollandse wijk. In de doelgroep vielen huishoudens met lagere inkomens die niet eerder het energieverbruik onder de loep hebben genomen. Het verbruik werd opgedeeld in gas en elektriciteit. De groep die actief op de slimme energiemeter keek bespaarde ruim 9 procent gas en 8 procent elektriciteit. Gebruikers die niet op het display keken, hebben zeer beperkt energie bespaard.

Grootschalige plaatsing slimme meters

Stedin beweert dat dit de eerste keer is dat er een dergelijk grootschalig onderzoek is uitgevoerd onder huishoudens met een lager inkomen. De overheid wil dat minstens 80 procent van de huishoudens in 2020 een digitale, op afstand uitleesbare energiemeter in huis heeft. Daarom gaat de netbeheerder de komende 7 jaar in totaal 4 miljoen slimme energiemeters plaatsen op 2 miljoen adressen. Het zou dan gaan om gas- en elektriciteitsmeters. De plaatsing zal beginnen op 37.000 adressen in de Hoeksche Waard.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *