Amsterdam moet energieneutraal worden

Amsterdam experimenteert met innovatieve technieken om woningen duurzamer en energiezuiniger te maken. De hoofdstad zal tot 2018 kijken of het mogelijk is om de stad energieneutraal te maken met behulp van deze duurzame technieken. Dat maakte wethouder Carolien Gehrels bekend op het Smart City- congres. Voor het experiment is de komende vijf jaar 30 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Amsterdam Smart City

Amsterdam gaat tot 2018 experimenteren met innovatieve ontwikkelingen om woningen duurzamer te maken en slimmer om te gaan met energie. De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd in innovatieve projecten, vooral in Nieuw-West. Het is de bedoeling dat Nieuw-West in 2018 40 procent minder energie gebruikt dan nu.

Samenwerkingsverbanden

De helft van het beschikbaar gestelde bedrag komt van de Europese Commissie. Ook woningcorporatie Ymere is betrokken bij het project. Daarnaast nemen Waternet en Liander samen met de gemeente Amsterdam deel aan het experiment. Verder werkt de gemeente samen met de Franse stad Grenoble, dat ook bezig is met een soortgelijk experiment. Naast de genoemde partijen zijn ook de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft nauw betrokken bij het project.

Amsterdam energieneutraal

Ger Baron, projectcoordinator, denkt dat de innovatieve technieken ervoor kunnen zorgen dat Amsterdam op den duur een energieneutrale stad wordt. Gehrels geeft aan dat dit een stap op weg is naar een slimmere en duurzame stad. Het is belangrijk dat de stad verstandiger met energie en water omgaat. “Daarvoor zijn allemaal slimme oplossingen, en die zullen we de komende jaren in de praktijk gaan uitproberen” aldus Gehrels.

Meer informatie vindt u op Amsterdam Smart City

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *