De NAVO-legers gaan steeds slimmer met energie om

De energiekosten om een leger draaiende te houden zijn voor een leger een enorme kostenpost. De beschikbaarheid van energie is van levensbelang aangezien het direct invloed heeft op de manier waarop een leger in staat is om zichzelf te verdedigen, maar ook of het mogelijk zal zijn om bepaalde militaire operaties uit te voeren. De NAVO is van plan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Momenteel zijn de NAVO en individuele strijdkrachten aan het werken aan alternatieve bronnen van energie en zijn ze bezig met de ontwikkeling van multinationale duurzame energie projecten.

De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

De groeiende afhankelijkheid van olie en gas, het stijgende gebruik van fossiele brandstoffen, en het toenemen van de prijs van grondstoffen bedreigen de veiligheid van energie voorraden. Daarnaast moet er ook aan klimaatveranderingen worden gedacht. Naast de kosten, is de afhankelijkheid van energie voor legers van grote invloed op de operationele effectiviteit. Het transporteren van grote hoeveelheden brandstoffen creëert bijvoorbeeld zoals voor te stellen een risico voor de veiligheid van soldaten en burgers. Het milieu is ook een belangrijke factor, en er zal goed moeten worden nagedacht over de gevolgen voor de omgeving.

Energiegebruik verminderen in kampen

Het opzetten van een basiskamp is een complexe onderneming. Het brengt o.a. een enorme uitdaging met zich mee op gebied van het produceren en consumeren van energie. Uit recentelijke metingen is gebleken dat ongeveer 70% procent van de gebruikte brandstof voor de koeling, verwarming en douche water gebruikt wordt. Deze tenten zijn vaak slecht geïsoleerd door inefficiënte air conditioners en generatoren die soms de hele dag voor niks doordraaien. Tests hebben laten zien dat er behoorlijk wat energie kan worden bespaard wanneer er gebruikt zal worden gemaakt van betere materialen en zonne-schermen, centralisering, door air conditioning beter te reguleren, en door soldaten beter te informeren. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zou dus door investeringen in duurzame energie zoals bijvoorbeeld zonne-panelen verminderd kunnen worden.

Smart Energy Team.

De NAVO probeert men bewust te maken van de uitdaging die energie met zich mee brengt en wil daar de beste oplossingen voor identificeren. Door middel van het samengestelde Smart Energy Team (SENT) wil het bestuur van de NAVO onderzoek gaan doen naar oplossingen om duurzaam energie te verkrijgen. Het Nederlandse leger is hier ook bij betrokken, zo leverde het Nederlandse leger zonnen-panelen en led-lampen voor een SENT project.

bron: Nato.int

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *