Er komt deze zomer een duurzaam kippenhok met 200 kippen op de Amsterdamse Zuidas. De buurtbewoners kunnen langsgaan voor een vers eitje of voor het opladen van elektrische apparaten. Het is een project van de kunstenaar Jeroen Bisscheroux, die de zakenwereld hiermee bewuster wilt maken op het gebied van duurzaamheid.
Duurzaamheid
Eind mei begint de bouw van het een zogeheten mini-rondeel, oftewel duurzaam kippenhok. Hier is het stadsdeel Zuid onlangs mee akkoord gegaan. Het kippenhok moet deze zomer af zijn en komt tegenover de RAI te staan in Amsterdam Zuid. Initiatiefnemer van het project is Jeroen Bisscheroux. Zijn doel is om de zakenwereld meer bewust te maken van duurzaamheid. “Dat kan nergens beter dan in het zakenhart van Amsterdam”, geeft hij aan. Bisscheroux, kunstenaar van beroep, komt voor dit idee tevens in aanmerking voor de P-NUTS Awards. De P-NUTS Awards besteden elk jaar aandacht aan lokaal opgewekte duurzame energie-initiatieven. De uitreiking later op de dag plaats.
Mogelijkheden bewoners
Dit kippenhok moet omwonenden meer bewust maken van duurzame energie. Zo zullen er rondleidingen worden gegeven en zullen er exposities worden gehouden. Daarnaast kunnen omwonenden een vers eitje halen en hebben mensen de mogelijkheid om gebruik te maken van duurzame stroom. Zo kunnen omwonenden hun om elektrische apparaten op te laden. Hieronder vallen bijvoorbeeld laptops, maar ook elektrische scooters.
Duurzaam opgewekte energie
De elektriciteit zal worden opgewekt uit kippenpoep en de zon. De kippenpoep zal ter plekke worden gedroogd en zal tevens worden gebruikt voor gazonnen en grasvelden. Er worden op alle daken tevens zonnepanelen geïnstalleerd die zullen zorgen voor de aanlevering van duurzame energie. De kippen op de Zuidas zijn gedoopt tot Toos-kippen. De eieren van de kippen zullen op het rondeel-eiland, maar ook in de stad worden verkocht. Rondom het rondeel staan ook fruit- en notenbomen, waarvan de vruchten ook zullen worden verkocht.
Stadsdeelwoordvoerder Zuid, Adam Cetindag, laat weten dat de Zuidas dit initiatief positief tegemoet ziet en geen problemen voorziet met het verkrijgen van vergunningen. Overigens zijn verschillende bedrijven en restaurants ook geinteresseerd in het project. Zij kunnen elke dag een gedeelte van de verse eieren verwachten.
Bron: Parool & Metronieuws