Energiebedrijven verlagen energieprijzen

Nuon, Eneco en Essent hebben aangekondigd hun energieprijzen in 2013 te verlagen. Huishoudens gaan volgend jaar ongeveer € 80 minder aan gas betalen. Reden voor de prijsdaling is het hoge gasaanbod door de economische crisis.

Energieleveranciers passen 2 keer per jaar, in juli en januari, hun tarieven aan. Per 1 januari 2013 verlagen energiebedrijven de gasprijzen omdat ze goedkopere energie kunnen inkopen. Door de economische crisis nemen vooral bedrijven minder gas af en zijn er wereldwijd grote gasvoorraden. Nuon heeft aangegeven ook de prijs voor elektriciteit te verlagen.

Verhoging energiebelasting

De gaskosten van een gemiddeld huishouden vallen volgend jaar zo’n € 80 lager uit. Daarentegen stijgt de energierekening in 2013 met ongeveer € 50 door een verhoging van de energiebelasting. Met de energiebelasting wil de overheid huishoudens stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan. Uw energieleverancier draagt de door u betaalde belasting af aan de Belastingdienst. Om te kijken wat voor u het voordeligst is, kunt u het best energieprijzen vergelijken.

Prijsstijgingen 2012

In juli 2012 stegen de energietarieven. Vooral de gasprijs steeg door de hoge olieprijs. Ook de btw-verhoging per 1 oktober 2012 maakt energie duurder. Een gemiddeld huishouden betaalt hierdoor € 35 per jaar meer. Mogelijk stijgt de energierekening in de toekomst door een nieuwe energieheffing voor de bouw van centrales met fossiele brandstoffen. Veel kolen- en gascentrales sluiten, terwijl deze onmisbaar zijn als er weinig groene energie voorhanden is.

Bron: Overstappen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *