Energieleveranciers verliezen door wanbetalers

Eneco luidt de bel over onbetaalde energierekeningen. De energieleverancier heeft bekend gemaakt, over 2012, ongeveer 31 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen te hebben openstaan. Ook andere energieleveranciers geven aan dat dat dit een groeiend probleem is.

Stijgende lijn

Guido Dubbeld, topman van Eneco, meent dat de economische crisis de oorzaak is van onbetaalde energierekeningen. “Net als op de hypotheekmarkt, zien ook wij dat mensen niet meer betalen”. Uit cijfers van de Nederlandse netwerkbedrijven blijkt dat deze trend in 2011 al aan het licht kwam. Toen werden er in één jaar meer dan 10.000 mensen afgesloten, voor het eerst sinds de liberalisering van de energiemarkt. Dubbeld geeft verder aan dat de situatie sinds is verergerd. Zo stond er eind 2011 ongeveer 20 miljoen open, maar is dit inmiddels opgelopen tot 31 miljoen. Nog een tegenvaller voor Eneco is dat het bedrijf de vorderingen op twee grote Belgische bedrijven, die in financiële problemen kwamen, dreigt te verliezen. Eneco heeft 2,1 miljoen klanten, waarvan naar schatting enkele tienduizenden wanbetalers zijn.

Maatregelen wanbetalers

De verliezen voor energiebedrijven lopen steeds hoger op omdat het voor energieleveranciers moeilijk is om wanbetalers aan te pakken. Zo mogen energiebedrijven niemand afsluiten als het twee dagen in de maand heeft gevroren. Energieleveranciers zijn dan namelijk verplicht om gewoon te blijven leveren aan wanbetalers. Alleen wanneer er fraude wordt gepleegd of er schuldhulpverlening wordt geweigerd, mogen energieleveranciers wanbetalers in de winter afsluiten. Overigens mogen wanbetalers in zomer wel gewoon worden afgesloten.

Concurrenten Nuon en Essent beamen de trend, maar willen niet onthullen hoeveel verlies zij hebben geleden als gevolg van onbetaalde rekeningen.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *