Duurzaam sparen; verantwoord en een hoge rente

Veel Nederlanders doen het, of proberen het op zijn minst: sparen. Sparen doe je over het algemeen, door periodiek een bedrag te laten overschrijven naar een spaarrekening, of door zelf regelmatig geld op deze rekening te storten. Periodiek jaar ontvangt u dan een bepaald percentage aan rente over het bedrag dat u op de spaarrekening heeft staan.

Overigens kan dit percentage per financiële instelling sterk verschillen. Hebt u het plan opgevat om een spaarrekening te gaan openen, oriënteer u dan altijd eerst goed op de rentes die de verschillende banken of andere financiële instellingen u willen en kunnen bieden.

Factoren die van invloed zijn op de hoogste rente

Bijna iedereen spaart wel op een of andere manier. De ene persoon doet wat geld in een spaarpotje, de andere stort geld op een spaarrekening en weer iemand anders gaat beleggen. Sparen wordt vooral gedaan om op een moment in de toekomst over een bedrag te kunnen beschikken dat men dan wellicht nodig heeft. Denkt u hierbij aan sparen om te zorgen voor een aanvulling op het pensioen, sparen om onvoorziene noodzakelijke uitgaven mee te kunnen doen en sparen voor een droomreis of een nieuwe auto.

Door te sparen ontvangt u rente

Zodra u geld gaat sparen door het te storten in een polis of op een daartoe bestemde rekening te zetten, dan ontvangt u rente over het gespaarde bedrag. Door deze rente groeit uw eigen inleg extra en kunt u in de loop van de tijd een aardig kapitaaltje opbouwen. Deze rente kan door banken worden verstrekt, omdat zij met het geld dat u bij hen vastzet ook weer kunnen werken en er geld mee verdienen. De rente die u ontvangt over uw spaargeld kan nogal variëren. Iedere spaarvorm en iedere bank werkt met zijn eigen rentestanden en deze variëren over de hele linie ook nog eens in de tijd. Het is vanzelfsprekend dat u graag de hoogst mogelijke rente zou willen ontvangen. De hoogste rente gaat echter meestal gepaard met bepaalde, beperkende, voorwaarden.

Zoeken van de hoogste rente in een overzicht met rentestanden

Wanneer u op een bepaald moment een nieuwe spaarrekening wilt openen of wilt overstappen omdat u vindt dat u te weinig rente krijgt op uw huidige spaarrekening, kunt u op internet vele overzichten met de actuele rentestanden per spaarvorm per bank vinden zoals geld24.nl. Lees altijd goed wat er staat vermeld en let vooral op de voorwaarden die gehanteerd worden per soort spaarrekening. Vaak gaan voornamelijk de hoogste rentes gepaard met aanvullende beperkende voorwaarden. Stelt u zich hiervan goed op de hoogte, zodat u weet of de hoogste spaarrente ook voor u persoonlijk de hoogste spaarrente is. Wanneer u twijfelt, dan kunt u uiteraard altijd advies vragen aan een onafhankelijke deskundige of aan een bankadviseur. Het gaat per slot van rekening om uw spaargeld dat u wilt laten groeien.