Airconditioning kopen

U woont op het zuiden of heeft een platdak? Dan kan het flink warm worden in de zomer. Een airconditioning kopen is dan geen slecht idee. Voor elke ruimte kunt u tegenwoordig een betaalbare airco kopen. Is de ruimte iets groter dan is een centrale airconditioning nodig. U heeft dan ook luchtkanalen nodig die gebouwd moeten worden. Een individuele airconditioning per ruimte kan dus voordeliger uitvallen. Bovendien verschilt de kwaliteit van uw airconditioning nogal per merk. Goed advies inwinnen bij een deskundige is daarom verstandig. Vraag daarbij ook of alle onderdelen van uw airconditioning altijd op voorraad zijn. Een slechte of verouderde airconditioning koelt slecht, maakt veel lawaai en is storingsgevoelig. Een onderdeel vervangen kan soms al genoeg zijn om de airco weer goed te laten functioneren.

Onderhoud airconditioning
Controleer de filters maandelijks als u dagelijks gebruik maakt van uw airconditioning. Zijn uw filters vuil dan kunt u deze schoonmaken met een stofzuiger of uitwassen. Laat uw dealer tijdens het jaarlijkse onderhoud bepalen of uw filter vervangen moet worden.

Reparatie van uw airconditioning
Soms is het vervangen van een defecte zekering voldoende als uw airconditioning niet meer goed werkt. Grotere problemen zijn problemen met de beveiliging of de instelling van de thermostaat. Tenslotte is een vervuild filter of condensor ook een reden voor een slecht werkende airco. Ga niet zelf lopen sleutelen aan uw airco: het kan gevaarlijk zijn om de apparatuur te openen omdat sommige onderdelen onder elektrische spanning staan. Het werken met koudemiddel mag overigens ook alleen een erkend STEK installateur.

Levensduur airconditioning
Afhankelijk van hoe vaak u de airco gebruikt en of u regelmatig onderhoud laat uitvoeren, is de levensduur van een gemiddelde airconditioning minimaal tien jaar.

Regels en wetten airconditioning
Er zijn enkele regels en wetten rondom airconditioning. Zo moet in Nederland elk elektrisch apparaat voldoen aan en aangesloten worden volgens de plaatselijke voorschriften van het bedrijf dat de energie levert. Tevens valt uw airconditioning onder de Regeling Lekdichtheid Koelinstallaties (RLK). Dat betekent dat de airco aangelegd en onderhouden moet worden door een STEK-erkend installateur. Overigens geldt dat nog niet voor de verplaatsbare airconditioner. Bij het gebruik van koudemiddel is het ook aan te raden te letten op de milieu-aspecten.