Energie informatie

Op deze website zullen wij de laatste nieuwtjes plaatsen voor alles omtrent energie. Verder zullen wij u handige informatie en tips geven die u kunnen helpen bij het kiezen voor de goedkoopste energieleverancier zodat u kunt besparen op uw energierekening.

Energiesoorten

Er zijn in de basis twee verschillende soorten energie te onderscheiden, namelijk grijze en groene energie. Grijze stroom wordt gebruikt als begrip voor alle niet-duurzame of milieubelastende stroom. Grijze stroom wordt opgewekt door fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardolie en aardgas. Door het verbranden van deze brandstoffen komt er CO2 vrij, hierdoor wordt er schade toegebracht aan het milieu. Groene stroom, ook bekend als duurzame stroom, is wel milieuvriendelijk omdat het is opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals wind, water en de zon. De term duurzame energie komt van het feit dat de bronnen, in principe, niet uitgeput kunnen worden. Uw leverancier biedt beiden soorten stroom aan, u mag zelf bepalen waarvoor u kiest. Als u geen keuze maakt, krijgt u standaard grijze stroom van uw leverancier.

Energiecontracten

Er zijn verschillende soorten energiecontracten en u heeft hierbij vrije keuze. Dit kan verwarrend zijn voor consumenten, daarom zullen wij de meest gebruikelijke contracten kort toelichten. Energiecontracten kunnen variëren van vaste of variabele energietarieven. Daarnaast zijn er contracten voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd. Als u kiest voor een contract met een variabel tarief kunnen de tarieven meerdere malen per jaar wijzigen. Deze wijzigingen zijn afhankelijk van de olie- en gasprijzen.  U kunt ook kiezen voor een combinatiecontract tijdens het energieleverancier kiezen. Dit zijn contracten die zowel stroom als gas leveren. Het kan zo zijn dat u met dit contract een vast tarief betaalt voor stroom en een variabel tarief voor gas. Een gemiddelde energierekening bestaat voor een derde uit kosten voor gasverbruik.

Energie vergelijken

Om te kijken wat de meest voordelige energieleverancier is, kunt u het best verschillende leveranciers vergelijken. Dit kunt u gemakkelijk en snel online doen. Bij energie vergelijken is het raadzaam om hiervoor meerdere websites te raadplegen. Een vertrouwelijke energievergelijkingssite is bijvoorbeeld Easyswitch.nl en Energie vergelijken Als u een totaalbeeld hebt van het aanbod van verschillende leveranciers, kunt u zien waar u aan de goedkoopste energie kan komen. Let wel even goed op de voorwaarden voordat u een contract afsluit. Als u inhoudelijke vragen heeft, kunt u het best contact opnemen met uw leverancier.