Rolweerstand en autobanden: hoe besparen autobanden energie?

Rolweerstand kun je omschrijven als de kracht die nodig is om een ​​beladen band te laten rollen. De hoeveelheid energie die verloren gaat, is afhankelijk van de rolweerstand van de banden en de meest energiezuinige banden hebben een lage rolweerstand.

Banden met lage rolweerstand gebruiken een loopvlak ontwerp en nieuwe materialen om de hoeveelheid energie, in de vorm van benzine, die nodig is om de auto te verplaatsen, te minimaliseren. Dit betekent dat minder energie – en minder brandstof – nodig is om het voertuig te verplaatsen.

Hoeveel verschil maakt het uit?

Door energiezuinige banden te kiezen, dalen de brandstofkosten. Het Europese bandenlabel dat sinds 2012 verplicht is geeft behalve informatie over grip en geluidsproductie ook informatie over de rolweerstand. De brandstofefficiëntie is gewaardeerd van A naar G op de bekende gekleurde schaal van “A” (groen= hoogste brandstof efficiëntie rating) tot G (rood= laagste brandstof efficiëntie rating). Als je bijvoorbeeld overschakelt van banden van klasse G naar klasse A, kan het brandstofverbruik met maximaal 9% worden verminderd. Als je auto 8 liter benzine verbruikt per 100 km en de nieuwe banden 65.000 km meegaan, betekent dit een brandstofbesparing van 440 liter gedurende de levensduur van de banden. Met een brandstofprijs van € 1,50 per liter komt dit neer op een kostenbesparing van € 660 gedurende de levensduur van de banden. De hogere aanschafkosten van energiezuinige banden worden dus ruimschoots gecompenseerd.

Verdere tips.

Een manier om de rolweerstand te verminderen is om de banden tot de juiste druk op te pompen. Bij verhoogde bandenspanning wordt de band minder vervormd tijdens het rijden, waardoor minder energie wordt verspild. Maar pomp ze niet te ver op boven de aanbevolen druk: het comfort daalt en de gevaarzetting stijgt. Aan de andere kant kan een te lage bandenspanning het brandstofverbruik met 3% verhogen.

Controleer op tekenen van ongelijke slijtage van de banden, vooral langs de randen van de voorbanden. Dit kan wijzen op een probleem met de vering, wat het brandstofverbruik verhoogt en de banden sneller laat slijten. Vermijd hard optrekken en afremmen. Ook dit verhoogt het brandstofverbruik en de bandenslijtage.

Ook extra gewicht verhoogt het brandstofverbruik – verwijder regelmatig alle niet-essentiële items uit het voertuig.

Met het bandenlabel wordt de zoektocht naar nieuwe banden een stuk makkelijker, en met het assortiment aan zuinige én veilige banden die alle grote fabrikanten nu al aanbieden is er keuze genoeg. De iets hogere aanschafprijs verdien je gemakkelijk terug! Voor meer info over banden lees dit artikel.

Groen tanken als je elektrisch rijdt – lang niet zo vanzelfsprekend

De elektrische auto is beter voor het milieu dan een auto met een benzine- of dieselmotor. Maar dat voordeel wordt flink afgezwakt wanneer je grijze stroom tankt in plaats van groene stroom. Staat er op de pomp dat er groene stroom getankt kan worden, dan betekent dat helaas relatief weinig. Die stroom kan namelijk lang niet zo groen zijn als je denkt. Hoe zit dat precies en hoe tank je groen wanneer je elektrisch rijdt?

Groene stroom die niet groen is?

Energiebedrijven kopen veel stroom in vanuit het buitenland. Maar zij kopen ook energiecertificaten in en daar gaat het mis. Deze certificaten worden verkocht vanuit Noorwegen, waar waterkrachtcentrales staan die volledig afbetaald zijn – en die vaak al tientallen jaren meegaan. Niet echt de innovatieve oplossingen waar we aan denken wanneer we het hebben over groene stroom dus.

Het ‘groenwassen’ van deze energie is volledig legaal. Maar het is écht niet wat we willen wanneer we kiezen voor elektrisch rijden met het oog op duurzaamheid en het milieu. Hoe los je dit op?

Kritisch kijken of zelf aan huis een installatie plaatsen

De eerste optie is kritisch kijken naar waar de energie vandaan komt die aangeboden wordt aan de pomp. Is het stroom die in Nederland opgewerkt is uit hernieuwbare bronnen? Dan is de groen stroom, zoals het geval is bij de energie van Vandebron, een van de groenste energieleveranciers in Nederland.

Heel makkelijk is dit natuurlijk niet wanneer je ergens aan de pomp staat en vervolgens na moet trekken waar de stroom opgewekt is. Het lijkt dan aantrekkelijker om zelf een paar zonnepanelen op je huis te leggen en die investering terug te verdienen door gratis te tanken dankzij de zon. Maar die optie is nog nét niet mogelijk. Lokaal opslaan van de gewonnen energie is namelijk nog niet mogelijk, maar daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het dus het beste om toch die energieleverancier na te trekken of aan huis te tanken met de stroom van een volledig groene stroomaanbieder.

De groenste energieleverancier vinden

Hulp nodig bij het vinden van de groenste energieleverancier om jouw elektrische auto te tanken? Kijk dan eens naar het complete onderzoek dat de Consumentenbond verricht heeft. easyEnergy, Energie van Ons, om | nieuwe energie, Pure Energie en Qurrent bepalen samen de top 5 aan de hand van de cijfers uit 2017. Vandebron, die we eerder al noemden, komt op een respectabele zesde plek. 

Groene energie in Nederland

Steeds meer huishoudens stappen de laatste jaren over op groene energie. In de toekomst zal de grijze energie steeds meer plaats moeten maken voor deze groene stroom. Er is een groot verschil tussen deze energiestromen, maar wat is nu precies grijze energie en groene energie? En wat zijn de voordelen om op groene stroom over te stappen? Hoe groen is groen eigenlijk? Alles wat je moet weten over deze twee energiebronnen komen aan bod.

Grijze energie
Grijze energie of stroom, komen uit energiebronnen die mogelijk in de toekomst op zullen raken. Daarnaast kan grijze energie slecht voor het milieu zijn. De elektriciteit wordt met fossiele brandstoffen opgewekt zoals: kolen, bruinkool, gas en olie. Door deze brandstoffen ontstaan er broeikasgassen (CO2) en klimaatverandering. Grijze stroom kan ook opgewekt worden uit de productie van kerncentrales. Net als de fossiele brandstoffen raakt ook uranium in de toekomst een keer op. Bij de productie van kerncentrales komen minder broeikasgassen vrij, maar ontstaat er radioactief afval wat zeer gevaarlijk is voor alles wat leeft.

Groene energie
Groene stroom is elektriciteit die uit duurzame bronnen is opgewekt. Het is een energiebron die onuitputtelijk is en waarvan er altijd genoeg van zal zijn, want groene stroom wordt uit de natuur gehaald. Voorbeeld: zon, wind, waterkracht, aardwarmte en biomassa (verbranding van hout, afval en diermeel). De voordelen van groene energie is dan ook vaak de reden dat mensen over stappen.

Voordelen groene energie:
Milieuvriendelijk
Onuitputtelijk, altijd beschikbaar
Goed voor de economie
Geldbesparing door over te stappen op groene energie, wat beloond wordt met honderden euro’s per jaar
Echte groene stroom tasten de leefomgeving en natuur niet aan
Hoe meer gebruik van groene stroom, hoe minder gebruik hoeft te worden gemaakt van fossiele brandstoffen
Je kunt zelf groene stroom opwekken en terugleveren
Voor iedere huishouden toegankelijk
Ga voor een schonere toekomst, begin bij jezelf

Op dit moment is het de grijze energie die nog steeds het meest wordt gebruikt door vele huishoudens in Nederland. Iedereen kan zelf bijdragen aan het milieu door op groene stroom over te gaan. Duurzame energie zal in de toekomst goedkoper worden, doordat de kosten voor productie van natuurlijke energiebronnen wel moeten dalen. Grijze energiebronnen zullen in de toekomst juist stijgen, omdat er in de toekomst minder van zal zijn om energie uit te halen. Een schonere wereld begint bij jezelf, de toekomst hebben we allemaal zelf in onze handen.

Vloerverwarming

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan comfort en energiebesparing. Een lage temperatuur verwarming is dan noodzakelijk. Hiervoor zijn grote warmtevlakken nodig. Dan is vloerverwarming in bijna alle gevallen de meest ideale oplossing. Maar vloerverwarming is meer dan een paar buizen in de vloer. Het is een combinatie van goede isolatie, buizen, vloeropbouw en regeltechniek

Lees meer

Ervaren verhuisbedrijf Rotterdam

Heeft u een verhuizing op de planning staan en bent u opzoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf in de omgeving van Rotterdam? Reken dan op de Verhuisbeweging!
Wij werken uitsluitend met ervaren en goed gemotiveerde verhuizers. Ervaring, inzicht, professionele materialen en een goede sfeer is wat een verhuizing vlekkeloos zal laten verlopen.
Lees meer

Daikin Hybride: de natuurlijke combinatie

De CV ketel met ingebouwde warmtepomp is geschikt voor ieder woningtype. Met deze zeer innovatieve oplossing beschikt u over het comfort en zekerheid van een een CW5 klasse energiezuinige CV-ketel in combinatie met een zeer efficiente warmtepomp systeem voor verwarming. Het systeem past op eenvoudig op de plaats van uw bestaande ketel en u realiseert zonder grote bouwkundige ingrepen of verbouwing direct een besparing op het gasverbruik tot wel 60%. Dat is een besparing die er toe doet!

Lees meer

Een energiezuinig huis

Iedereen heeft een idee bij een droomhuis. Stel dat u uw eigen droomhuis kan bouwen, geheel naar eigen creativiteit, eigen stijl en idee. Een droomhuis dat duurzaam is en waarmee u maandelijks kan besparen op uw energierekening. Met het bouwen van een passief huis, is dat een droom die werkelijkheid wordt.
Lees meer

Gietvloeren en energiebesparing

Gietvloeren zijn erg populair. Steeds vaker verkiezen mensen een gietvloer boven een vloer van bijvoorbeeld laminaat of tapijt. Gietvloeren hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Een van die voordelen is energiebesparing. Vloerverwarming is eenvoudig te implementeren wanneer u een gietvloer aan laat leggen. Andere soorten vloeren zijn vaak niet geschikt voor vloerverwarming, maar gietvloeren zijn dit wel. In dit artikel vergelijken we de vloerverwarming van gietvloeren met radiatoren en airconditioning.
Lees meer

Waar moet ik op letten bij het kopen van een CV ketel?

De gemiddelde CV ketel gaat zo’n 12 jaar mee. U hoeft dus niet vaak na te denken over de aankoop van een nieuwe CV ketel. Bij het kopen van een nieuwe verwarmingsketel is het belangrijk om helder te hebben wat voor u belangrijk is. Wilt u bijvoorbeeld op meerdere plekken tegelijk warm water hebben? Wat gaat er veranderen in uw situatie in, bijvoorbeeld kinderen of een verbouwing?
Lees meer

Vaillant bestaat 140 jaar!

Profiteer nu van een unieke actie. De Duitse CV-ketelfabrikant Vaillant bestaat 140 jaar en viert dit met een feestelijk aanbod. Wanneer u een nieuwe ecoTEC plus hr-ketel koopt, krijgt u van Vaillant 5 jaar gratis garantie. Bovendien krijgt u geheel gratis een Vaillant thermostaat cadeau ter waarde van 200 euro. Dit komt nog bovenop de 200 euro besparing die u ieder jaar krijgt door het gebruiken van ketel met een dergelijk hoog rendement.
Lees meer