Rolweerstand en autobanden: hoe besparen autobanden energie?

Rolweerstand kun je omschrijven als de kracht die nodig is om een ​​beladen band te laten rollen. De hoeveelheid energie die verloren gaat, is afhankelijk van de rolweerstand van de banden en de meest energiezuinige banden hebben een lage rolweerstand.

Banden met lage rolweerstand gebruiken een loopvlak ontwerp en nieuwe materialen om de hoeveelheid energie, in de vorm van benzine, die nodig is om de auto te verplaatsen, te minimaliseren. Dit betekent dat minder energie – en minder brandstof – nodig is om het voertuig te verplaatsen.

Hoeveel verschil maakt het uit?

Door energiezuinige banden te kiezen, dalen de brandstofkosten. Het Europese bandenlabel dat sinds 2012 verplicht is geeft behalve informatie over grip en geluidsproductie ook informatie over de rolweerstand. De brandstofefficiëntie is gewaardeerd van A naar G op de bekende gekleurde schaal van “A” (groen= hoogste brandstof efficiëntie rating) tot G (rood= laagste brandstof efficiëntie rating). Als je bijvoorbeeld overschakelt van banden van klasse G naar klasse A, kan het brandstofverbruik met maximaal 9% worden verminderd. Als je auto 8 liter benzine verbruikt per 100 km en de nieuwe banden 65.000 km meegaan, betekent dit een brandstofbesparing van 440 liter gedurende de levensduur van de banden. Met een brandstofprijs van € 1,50 per liter komt dit neer op een kostenbesparing van € 660 gedurende de levensduur van de banden. De hogere aanschafkosten van energiezuinige banden worden dus ruimschoots gecompenseerd.

Verdere tips.

Een manier om de rolweerstand te verminderen is om de banden tot de juiste druk op te pompen. Bij verhoogde bandenspanning wordt de band minder vervormd tijdens het rijden, waardoor minder energie wordt verspild. Maar pomp ze niet te ver op boven de aanbevolen druk: het comfort daalt en de gevaarzetting stijgt. Aan de andere kant kan een te lage bandenspanning het brandstofverbruik met 3% verhogen.

Controleer op tekenen van ongelijke slijtage van de banden, vooral langs de randen van de voorbanden. Dit kan wijzen op een probleem met de vering, wat het brandstofverbruik verhoogt en de banden sneller laat slijten. Vermijd hard optrekken en afremmen. Ook dit verhoogt het brandstofverbruik en de bandenslijtage.

Ook extra gewicht verhoogt het brandstofverbruik – verwijder regelmatig alle niet-essentiële items uit het voertuig.

Met het bandenlabel wordt de zoektocht naar nieuwe banden een stuk makkelijker, en met het assortiment aan zuinige én veilige banden die alle grote fabrikanten nu al aanbieden is er keuze genoeg. De iets hogere aanschafprijs verdien je gemakkelijk terug! Voor meer info over banden lees dit artikel.