Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?

Wat de opbrengst van een zonnepaneel is hangt van vele factoren. Het is vooral belangrijk om een goede zonnepaneel te kiezen bij jou situatie. Ook elke soort zonnepaneel werkt anders en ook elk merk is anders. Maar wat is de opbrengst van een zonnepaneel nu precies?

Vermogen van zonnepanelen

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen uitdrukken maken we gebruik van het woord wattpeak (Wp). Bij de berekening wordt gerekend in kWh in plaats van in Wattpeak. Zonnepanelen leveranciers vermelden dan ook altijd het nominale vermogen in Wp en de verwachte opbrengst in kWh.

Opbrengst zonnepanelen

Gemiddeld gezien levert een zonnepaneel van 1 vierkantemeter ongeveer per jaar 120kWh  aan energie op. Als je dus 15 zonnepanelen installeert op bijvoorbeeld je dak, dan kan je ongeveer 1800 kWh aan energie opwekken. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is ongeveer 3500 kwh per jaar. Het beste is om je zonnepanelen op het zuiden van je dak te plaatsen. Er zijn echter wel veel verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je zonnepanelen van 350, 400 maar ook 450 Wp.

Soorten zonnepanelen

Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1 meter bij 1,65 meter en deze soort zonnepanelen hebben een gemiddeld vermogen van 300 Wp. Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen:

  • Monokristalijn: deze heeft een zeer hoog rendement en is geschikt voor kleine daken, omdat deze zonnepanelen een minder groot oppervlak nodig hebben.
  • Polykristalijn: is een goedkoper soort dan de monokristalijn. Het rendement van deze soort is goed en is ideaal voor een grote oppervlakte.
  • Dunne film: ook deze is goedkoper dan de monokristalijn. Het rendement van deze zonnepaneel is echter wel laag. Het voordeel van deze zonnepaneel is dat het buigzaam is en daarom bruikbaar voor objecten zoals carports, voertuigen en voorgevels.
  • Glas-glas: deze is het duurste van allemaal. Het rendement is zeer hoog van deze zonnepaneel en heeft een lange levensduur.

Belangrijke factoren

Er zijn een aantal factoren erg belangrijk voor de opbrengst van de zonnepanelen, namelijk:

  • De ligging van het dak: dit is een van de belangrijkste factoren. Bij voorkeur dienen de zonnepanelen op een zijde van het dak te worden gelegd die gelegen is op het zuiden. In de afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen flink gedaald, waardoor het nu ook aantrekkelijk is om zonnepanelen op het westen of het oosten te plaatsen.
  • De hoek van het dak: de beste hoek voor de ligging van de zonnepanelen ligt op de 15 en de 55 graden. Dit is afhankelijk van de windrichting. Wanneer je een plat dak hebt kunnen er installaties geplaatst worden op je dak waardoor zonnepanelen toch schuin geplaatst kunnen worden.
  • Schaduw: ook schaduw is een belangrijk factor voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen worden altijd door middel van een soort lus aan elkaar doorverbonden. Wanneer er veel schaduw valt op de zonnepanelen dan heeft dit natuurlijk invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

Bron: 123zonnepanelenvergelijken.nl