Groen tanken als je elektrisch rijdt – lang niet zo vanzelfsprekend

De elektrische auto is beter voor het milieu dan een auto met een benzine- of dieselmotor. Maar dat voordeel wordt flink afgezwakt wanneer je grijze stroom tankt in plaats van groene stroom. Staat er op de pomp dat er groene stroom getankt kan worden, dan betekent dat helaas relatief weinig. Die stroom kan namelijk lang niet zo groen zijn als je denkt. Hoe zit dat precies en hoe tank je groen wanneer je elektrisch rijdt?

Groene stroom die niet groen is?

Energiebedrijven kopen veel stroom in vanuit het buitenland. Maar zij kopen ook energiecertificaten in en daar gaat het mis. Deze certificaten worden verkocht vanuit Noorwegen, waar waterkrachtcentrales staan die volledig afbetaald zijn – en die vaak al tientallen jaren meegaan. Niet echt de innovatieve oplossingen waar we aan denken wanneer we het hebben over groene stroom dus.

Het ‘groenwassen’ van deze energie is volledig legaal. Maar het is écht niet wat we willen wanneer we kiezen voor elektrisch rijden met het oog op duurzaamheid en het milieu. Hoe los je dit op?

Kritisch kijken of zelf aan huis een installatie plaatsen

De eerste optie is kritisch kijken naar waar de energie vandaan komt die aangeboden wordt aan de pomp. Is het stroom die in Nederland opgewerkt is uit hernieuwbare bronnen? Dan is de groen stroom, zoals het geval is bij de energie van Vandebron, een van de groenste energieleveranciers in Nederland.

Heel makkelijk is dit natuurlijk niet wanneer je ergens aan de pomp staat en vervolgens na moet trekken waar de stroom opgewekt is. Het lijkt dan aantrekkelijker om zelf een paar zonnepanelen op je huis te leggen en die investering terug te verdienen door gratis te tanken dankzij de zon. Maar die optie is nog nét niet mogelijk. Lokaal opslaan van de gewonnen energie is namelijk nog niet mogelijk, maar daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het dus het beste om toch die energieleverancier na te trekken of aan huis te tanken met de stroom van een volledig groene stroomaanbieder.

De groenste energieleverancier vinden

Hulp nodig bij het vinden van de groenste energieleverancier om jouw elektrische auto te tanken? Kijk dan eens naar het complete onderzoek dat de Consumentenbond verricht heeft. easyEnergy, Energie van Ons, om | nieuwe energie, Pure Energie en Qurrent bepalen samen de top 5 aan de hand van de cijfers uit 2017. Vandebron, die we eerder al noemden, komt op een respectabele zesde plek.