Gietvloeren en energiebesparing

Gietvloeren zijn erg populair. Steeds vaker verkiezen mensen een gietvloer boven een vloer van bijvoorbeeld laminaat of tapijt. Gietvloeren hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Een van die voordelen is energiebesparing. Vloerverwarming is eenvoudig te implementeren wanneer u een gietvloer aan laat leggen. Andere soorten vloeren zijn vaak niet geschikt voor vloerverwarming, maar gietvloeren zijn dit wel. In dit artikel vergelijken we de vloerverwarming van gietvloeren met radiatoren en airconditioning.

Vloerverwarming versus radiatoren

De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van centrale verwarming. De warmte in woningen en vertrekken worden tot op de dag van vandaag nog steeds doorgaans overgebracht middels radiatoren. Een radiator draagt de warmte over aan de lucht wat een comfortabelere gevoelstemperatuur oplevert.

Vloerverwarming is een interessant alternatief voor de traditionele verwarming middels radiatoren. Waar radiatoren zeer geconcentreerd een gedeelte van de woning verwarmen, is vloerverwarming meer gelijknamig verdeeld. Doordat de warmte gelijknamig is verdeeld, zal het niet langer zo zijn dat, zoals in het geval van een radiator, het verwarmingselement bijzonder warm is terwijl de rest van de kamer redelijk op temperatuur komt.

Vloerverwarming versus airconditioning

Het eerste grote nadeel van airconditioning is het energiegebruik. In tegenstelling tot vloerverwarming is het een grote energieverbruiker. Daarnaast veroorzaken luchtbehandelingssystemen vaak stofsporen waardoor er regelmatig moet worden schoongemaakt. Dit is weer extra tijd die u kwijt bent en daarnaast moet u dan met allerlei reinigingsmiddelen, die hoogstwaarschijnlijk niet energieneutraal zijn, de sporen schoonmaken.

Andere voordelen van gietvloeren

Gietvloeren hebben naast hun energiebesparende eigenschap, ook andere voordelen die het benoemen waard zijn. Een van de voordelen is dat gietvloeren verkrijgbaar zijn in álle RAL-kleuren. RAL is een kleurensysteem dat in 1927 in Duitsland is ontwikkeld en het omvat meer dan tweehonderd kleuren. Er zal dus vrijwel zeker een kleur tussen zitten die past bij uw woning of pand.

Gietvloeren zijn beroemd om hun slijtvastheid. Dit betekent dat het niet nodig zal zijn om de gietvloer te (laten) vervangen na een relatief korte periode. Ook is het tamelijk onderhoudsvrij wat weer kosten en tijd besparen.

Er zijn verschillende bedrijven die uw woning of pand kunnen voorzien van prachtige gietvloeren. Een daarvan is http://www.tocop.nl/ . Neem een kijkje op hun website en neem contact met ze op om te kijken wat ze voor woningvloer of bedrijfsvloer kunnen implementeren voor u.