Vloerverwarming

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan comfort en energiebesparing. Een lage temperatuur verwarming is dan noodzakelijk. Hiervoor zijn grote warmtevlakken nodig. Dan is vloerverwarming in bijna alle gevallen de meest ideale oplossing. Maar vloerverwarming is meer dan een paar buizen in de vloer. Het is een combinatie van goede isolatie, buizen, vloeropbouw en regeltechniek

Alle voordelen van vloerverwarming

  • optimale verwarming
  • zuinig, betrouwbaar en comfortabel
  • vrije indeling van de (woon)ruimte door het ontbreken van radiatoren
  • gelijkmatige verwarming
  • gezonder door minimale stofverplaatsing

Energiebesparend

  • een permanent lage watertemperatuur
  • een optimale waterstroom door de verdeler en hierdoor het hoogste rendement uit de verwarmingsketel

Lees verder >

Straling

Vloerverwarming is gebaseerd op warmte ontwikkeling door warmtestralen. Warmtestralen gaan door de lucht en produceren alleen warmte als zij in aanraking komen met voorwerpen die niet doorzichtig zijn. De wanden en de meubels e.d. worden warmer en uiteindelijk ook de luchttemperatuur. Hoe hoger de temperatuur van de warmtebron, des te sterker wordt de warmtestraling. Bij stralingsverwarmingen ontstaat zelfs bij lage temperaturen al een aangenaam en behaaglijk gevoel. Het in de sneeuw genieten van de warmte van de zon is het beste voorbeeld van warmtestraling. Het tegengestelde van warmtestraling is koudestraling. Muren die slecht zijn geïsoleerd stralen koude uit totdat de temperatuur gelijk is aan de ruimte temperatuur. Dit is goed merkbaar na terugkomst van een wintervakantie. De kamerthermostaat geeft aan dat de gebruikelijke temperatuur is bereikt, echter door de koude straling is het nog steeds niet aangenaam in de woning. Koude straling komt ook voor bij grote glaspuien, met name bij een zeer lage buitentemperatuur.

Principe

Vloerverwarming is door de warmtestraling de meest economische en behaaglijkste vorm van verwarming. Bij vloerverwarming met warm water, wordt de warmte van het water in de verwarmingsbuizen door middel van warmtegeleiding overgedragen aan de vloer. De warmtegeleiding gaat naar alle kanten, zowel naar boven als naar beneden. De warmtegeleiding naar plaatsen waar dat niet is gewenst, is alleen te voorkomen door op die plaatsen voldoende isolatiemateriaal te gebruiken. Zodra de vloer een hogere temperatuur heeft dan de kamertemperatuur, is er warmtestraling en een beperkte overdracht van warmte aan de lucht.

Verder lezen: http://www.devloerverwarmer.eu/algemene-informatie-vloerverwarming.html