Besparen met de zonneboiler

Een zonneboiler heeft op verschillende mensen een grote aantrekkingskracht omdat dit systeem heel direct zowel energie als geld bespaart. De warmte van de zon verwarmd op een hele directe manier het tapwater dat een woning binnenkomt, dit warme water kan dan weer gebruikt worden om een woning centraal te verwarmen en zelfs als warm water om onder te douchen.

Dit alles klinkt natuurlijk prachtig maar er hangt een vrij hoog prijskaartje aan, de techniek van de zonnecollectoren en het warmhoudvat zijn vrij nieuw en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Toch dalen de kosten voor een zonneboiler de afgelopen jaren erg snel omdat deze oplossing steeds populairder wordt.

Prijs van een zonneboiler

De prijs voor een zonneboiler is voor grote mate onderhevig aan het feit of u de zonneboiler zelf plaatst of laat plaatsen door een erkende installateur. De meeste mensen zullen echter in de meeste gevallen kiezen voor het laten plaatsen door een bedrijf, het is immers een vrij technische klus.

Voor het laten plaatsen van het systeem inclusief het systeem zelf moet u rekenen op een prijs vanaf €4000. Afhankelijk van de inhoud van het systeem en de kwaliteit kan dit oplopen, maar voor de meeste gezinnen van 4 personen voldoet een zonneboiler systeem van ongeveer €5500.

Wanneer besloten wordt het installeren geheel zelf te doen kan er flink bespaard. Een pakket met alle benodigdheden voor een compleet systeem beginnen al bij €1800, dat is inderdaad een flink verschil met de eerder genoemde prijs. Als u dan ook enigszins handig bent is het raadzaam om het systeem zelf te installeren, op die manier is de investering veel eerder terug verdiend.

Terugverdientijd belangrijk

Omdat de aanschafprijs vrij hoog is, is het interessant om te weten hoe lang het ongeveer duurt voordat de aanschafprijs is terug verdiend met besparing op het gas die u teweeg brengt. Om dit exact te berekenen zijn er teveel onzekere factoren; bijvoorbeeld de gasprijs en het aantal uren zon.

Op het moment van schrijven is de terugverdientijd van een zonneboiler ongeveer 15 jaar. Maar de tendens van de gasprijs is de laatste jaren steeds stijgend geweest, het is dus waarschijnlijker dat de prijs van een zonneboiler al binnen 10 jaar terug is verdiend. Vanaf dat moment is het eigenlijk gewoon geld verdienen.