Duurzaam reizen met NS door hergebruik energie

Reizen met de trein wordt nu nog duurzamer, doordat de NS en haar partners energie gaan hergebruiken. Railforum, NS, Veolia Transport, IenM en de Rijksoverheid werken samen om te onderzoeken hoe vrijgekomen energie bij het remmen hergebruikt kan worden. Reizen met de trein is gemiddeld al 75% duurzamer dan reizen met een gemiddelde auto.

 

De treinen van de NS en Veolia geven nu al vrijgekomen energie met het remmen terug aan de bovenleiding. De energie wordt zo hergebruikt door andere treinen. Dit levert bij de NS al een besparing van ongeveer 6% aan elektriciteit per jaar. Maar uit wetenschappelijke analyses is gebleken dat de remenergie nog beter hergebruikt kan worden.

Hergebruik energie kan nog beter

Railform, NS en Veolia hebben op 8 november afspraken gemaakt met de Rijksoverheid om een onderzoek te starten naar nog beter hergebruik van energie. De remenergie wordt nu alleen hergebruikt door andere treinen die in de buurt rijden. Zo wordt er onderzocht of er stroom naar het elektriciteitsnetwerk kan worden teruggekoppeld. Dit is tot nu toe nog niet mogelijk geweest. Wanneer dit wel mogelijk wordt kunnen treinen landelijk circa 70 GWh energie per jaar besparen. Ook zorgt dit voor een afname van de CO2-uitstoot van 30.000 ton per jaar.

Treinen steeds duurzamer

De railsector besteedt veel aandacht aan het gebruik van groene energie en het verminderen van haar CO2-uitstoot en dit begint zijn vruchten af te werpen. Dit gebeurd vooral door de vernieuwing van oud materieel naar nieuw zuinig materieel en zuiniger rijden. Hierdoor is het reizen met de trein bij NS in de laatste 7 jaar al 33% milieuvriendelijker geworden.

Daarnaast is er nu ook een kennisplatform opgericht: Duurzaam Spoor. Het doel hiervan is dat duurzame innovaties zo breed mogelijk in de railsector worden toegepast. De Rijksoverheid bekijkt of zij voor minder regeldruk kan zorgen om zo het uitvoeren van duurzame innovaties te stimuleren.

~ Energiefeitjes

Bron: Rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *