Duurzame toiletten bij het Friese Waterschap

Over twee weken start het Friese Waterschap in Leeuwarden met het produceren van stroom met hun urine. De duurzame toiletten beschikken overeen urinoir dat de urine van de werknemers omzet in duurzame energie. Bij het Friese Waterschap wordt het al ´het gouden stroom´ genoemd.

 

De Nederlandse overheidsdienst het Friese Waterschap heeft haar 280 mannelijke medewerkers gevraagd om enkel de duurzame toiletten te gebruiken. De gewone toiletten worden dan alleen nog gebruikt voor een grote boodschap. In samenwerking met doctoraatstudent Philipp Kuntke en het watertechnologiebedrijf Wetsus zijn de duurzame toiletten geplaatst.

Werking van de duurzame toiletten

Het urinoir in het toilet zorgt ervoor dat het urine wordt opgevangen. Vervolgens wordt in een laboratorium de stoffen fosfaat en stikstof uit de urine gehaald en via een brandstofcel omgezet in elektriciteit. Deze methode ligt bij de vrouwenwc´s wat ingewikkelder, omdat daar niet gegarandeerd kan worden dat er alleen urine in de wc komt.

Aantal geproduceerde stroom

Samen zorgen de medewerkers van het Friese Waterschap voor 8 kilowatt uur stroom. Een elektrische auto kan hier ongeveer 50 kilometer op rijden. De medewerkers worden daarom gestimuleerd door het bedrijf om bijvoorbeeld na een vrijdagmiddagborrel een extra plasronde te maken.

 

~ Energiefeitjes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *