Elektriciteitsproductie met 10% gedaald

In 2012 is er 10% minder elektriciteit geproduceerd dan in 2011. Dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral de productie uit fossiele brandstoffen is afgenomen. Verder blijkt dat Nederland vorig jaar veel elektriciteit heeft geïmporteerd uit Duitsland en Noorwegen.

Vorig jaar werd er 81% elektriciteit uit fossiele brandstoffen geproduceerd. In 1998 was dit nog 90%. In 2012 is elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen met 12% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Met name de productie uit aardgas is in 2012 met een kwart afgenomen. De relatief lage prijs van steenkool in 2012 heeft er voor gezorgd dat de productie uit steenkool is gestegen met 15%.

Aandeel duurzame elektriciteit

Het onderzoekt laat een bescheiden groei in groene energie zien. De elektriciteitsproductie uit wind en biomassa groeide in 2012 met slechts 1%. Dit is echter de laagste toename van de afgelopen 5 jaar. Het totale aandeel van hernieuwbare elektriciteit komt hiermee op 12%. Dit was in 1998 nog maar 2,5%. Overigens is het aandeel van kernenergie sinds 1998 vrijwel gelijk gebleven. Volgens de overheidsdoelstellingen moet het aandeel van hernieuwbare energie in 2020 14% zijn. Om dit doel te bereiken zal er meer geïnvesteerd worden in duurzame energie. Er liggen ook plannen oude centrales die draaien op fossiele brandstoffen te sluiten. In het energieakkoord staan er tevens andere maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de doelstelling van 14% in 2012 wordt gehaald.

Import en export elektriciteit

Verder blijkt uit het onderzoek dat er vorig jaar veel elektriciteit uit Duitsland is geïmporteerd. Dit komt vooral omdat elektriciteit vorig jaar in het buitenland een stuk goedkoper was. De kolenprijzen in Duitsland waren lager en er was een breed aanbod van hernieuwbare elektriciteit. Ook werd er uit Noorwegen elektriciteit geïmporteerd, dit ging voornamelijk om elektriciteit uit waterkracht. Overigens heeft Nederland vorig jaar ook elektriciteit geëxporteerd, met name de export naar Groot-Brittannië en België is gestegen.

Bron: Overstappen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *