IKEA gaat zonnepanelen verkopen

Duurzaamheid is helemaal hip. Steeds vaker zetten grote bedrijven zich in om activiteiten zoveel mogelijk te verduurzamen. Zo ook meubelgigant IKEA. Het Zweedse bedrijf gaat in haar 17 Britse filialen op grote schaal zonnepanelen verkopen.

Standaardpakket zonnepanelen

IKEA heeft besloten om zonnepanelen aan te bieden als gevolg van een succesvolle proef in één van haar filiaal in Oost- Londen. Over 10 maanden moeten de zonnepanelen in alle vestigingen te koop zijn. Het bedrijf zal een standaardpakket aanbieden van 18 panelen voor 5700 pond. Dit is ongeveer 6800 euro. Volgens IKEA zou een gemiddeld huishouden de kosten in ruim 7 jaar terugverdienen. Het Chinese bedrijf Hanenergy is verantwoordelijk voor de productie van de zonnepanelen. De panelen zullen vervolgens in Duitsland worden geassembleerd.

Subsidies

De Britse overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen door middel van het geven van subsidies. Uit een onderzoek van IKEA blijkt dat een gemiddeld huishouden met een dak op het zuiden jaarlijks zo’n 770 pond (ruim 990 euro) kan besparen op de energierekening. IKEA houdt zich al een tijd bezig met duurzaamheid en het produceren van groene energie. Het bedrijf heeft windmolenparken in verschillende Europese landen en heeft bovendien ook zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van haar eigen warenhuizen en fabrieken. Het doel van IKEA is om in 2015 minstens 70% van haar energieverbruik te halen uit wind- en zonne-energie. In 2020 moet dit percentage op 100% liggen.
In juli van vorig jaar kwam er 50 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren. Ongeveer 90.000 duizend huishoudens hebben hiervoor een aanvraag ingediend. Per huishouden kon er maximaal 650 euro aan subsidie worden ontvangen. Vorige maand werd echter bekend dat de pot leeg is.

Bron: Volkskrant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *