“Prijs ruwe olie stijgt tot 2035”

De gemiddelde prijs voor een vat ruwe olie zal in 2035 rond de 128 dollar zijn. Dit is een flinke stijging ten opzichte van dit jaar, met een prijs van 100 dollar per vat. Dit blijkt uit de World Energy Outlook van het IEA, het Internationaal Energie Agentschap.

Energieverbruik

De wereldeconomie zal de komende decennia aangewezen zijn op olie uit het Midden-Oosten. Het IEA denkt dat het verbruik van ruwe olie tegen 2035 zal toenemen tot 101 miljoen vaten per dag. Dit betekent dat het verbruik in een kwart eeuw met 14 miljoen per dag toeneemt. Het IEA verwacht dat de Verenigde Staten in 2015 de rol van belangrijkste aardolieproducent overneemt. Echter zal het land deze rol niet vasthouden. Naar verwachting zal India in 2020 China passeren als grootste afnemer van olie. Het Agentschap verwacht verder dat verschillen in energiekosten een belangrijke rol zullen spelen bij het bepalen van de concurrentpositie van landen. Zo zullen landen die in hun eigen energie kunnen voorzien de export van goederen waarvoor energie nodig is, zien toenemen. Het IEA neemt de VS als voorbeeld van een land dat zelf kan voorzien in haar eigen energieverbruik. Daarentegen zal het marktaandeel van Europa en Japan stevig dalen.

Olietekort dreigt

Volgens het rapport van het IEA hebben olieproducenten een afwachtende houding omdat ze denken dat de VS voldoende olie produceert met niet-conventionele boormethodes. Echter denkt het IEA dat de Amerikaanse piek niet van lange duur zal zijn. In 2020 zal het Midden-Oosten daarom weer de belangrijkste olieproducent zijn. Het IEA denkt niet dat het Midden-Oosten hierop is voorbereid. De regio zou volgens een woordvoerder van het IEA nu al moeten investeren om aan de stijgende vraag te voldoen omdat investeringsprojecten jaren in beslag nemen voordat ze tot een hoge productie leiden. Eerder liet Saoedi-Arabië weten de olieproductie de komende 30 jaar niet te verhogen omdat ze ervan uitgaan dat eventuele tekorten op de markt zullen worden opgevangen door de VS.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *