Onduidelijkheid bij overstappen energie

Bijna 40 procent van de Nederlanders zou graag willen overstappen naar een andere energieleverancier. Zo blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), waarin de toezichthouder NMa is opgegaan. Uit het onderzoek blijkt tevens dat slechts een klein deel van deze groep ook daadwerkelijk overstapt naar een andere energiemaatschappij.

Transparantie energiemaatschappijen

Dit komt, volgens de ACM, omdat veel mensen het proces van overstappen als verwarrend zouden ervaren door een gebruik aan duidelijke informatie. De ACM stelt dat er een “oerwoud aan producten wordt aangeboden”, waarbij onderscheid wordt gemaakt in verschillende soorten energie, vaste en variabele prijzen en bepaalde en onbepaalde looptijden. Daarnaast zijn er verschillende kortingsacties voor producten en hebben dezelfde producten vaak verschillende namen. Deze overvloed aan informatie zorgt voor veel onduidelijkheid bij consumenten. De informatie is volgens de ACM zelfs zo ingewikkeld dat dit door één op de vier Nederlanders als onbetrouwbaar wordt ervaren.

Overstappen loont

De ACM roept op tot meer transparantie zodat het overstappen gemakkelijker wordt voor consumenten. Uit het onderzoek blijkt verder namelijk dat er gemiddeld 400 euro bespaard kan worden op de energierekening als mensen inderdaad besluiten om over te stappen. Echter, besluit ongeveer één op de acht Nederlanders (12 procent) om daadwerkelijk over te stappen. Drie op de vier mensen die overstappen een goed idee vinden, besluiten uiteindelijk om toch niet te veranderen van leverancier.

Energie vergelijken

De ACM pleit voor duidelijkere informatie vanuit energieleveranciers zodat het overstappen wordt vergemakkelijkt. Echter zijn er tegenwoordig veel partijen die als doel hebben om consumenten een eenvoudig en overzichtelijk beeld te geven van alle energiemaatschappijen en het overstappen gemakkelijker te maken. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld terecht bij prijsvergelijkers Easyswitch.nl & Overstappen.nl. U hoeft op deze sites enkel een paar basisgegevens in te vullen om tot een overzichtelijk beeld te komen van de voor u voordeligste energieleveranciers. Bovendien zeggen deze partijen namens u het contract op met uw huidige energieleverancier. U kunt dus meteen online vergelijken en overstappen, zonder dat u zelf contact opneemt met uw leverancier.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *