Tips om energie te besparen

Als je een beetje oplet en bedachtzaam bent, kun je elke maand weer heel veel energie besparen. Dat is goed voor de portemonnee en vooral: goed voor het milieu! Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Tip 1: je huis isoleren

Het verwarmen van je huis is in sommige gevallen goed voor 70% van het totale verbruik aan energie in een huis. Voor oudere huizen geldt dit veel meer dan voor nieuwe huizen, dus zeker voor oude huizen is nog veel te winnen. Als je je huis goed laat isoleren kun je deze kosten met 25% laten dalen!

Tip 2: zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt

Hier kan toch niemand het mee oneens zijn! En toch gebeurt het nog veel te weinig. Wist je bijvoorbeeld dat je gedurende heel je leven meer dan 500.000 liter water kunt besparen, door alleen maar de kraan uit te doen wanneer je je tanden poetst? Dat is een even veel water als wat in een 25m-zwembad kan!

Doe verder de lampen uit wanneer je niet thuis bent of niet in die kamer bent. Hetzelfde geldt voor de verwarming: zet deze uit als je niet thuis bent en zorg ervoor dat je alleen de ruimtes verwarmt waar je bent of gebruik van maakt. Het is niet nodig om de zolder te verwarmen als je daar toch geen tijd doorbrengt.

Tip 3: apparaatgebruik

Deze tips bestaat uit een paar kleine tips en hebben betrekking op het gebruik van specifieke apparaten.

  • Gebruik apparaten met energielabel A. Met name bij een wasmachine of een droger is dit van belang
  • Maar eigenlijk: gebruik geen droger. Deze apparaten vreten energie! Een waslijntje is veel voordeliger
  • Net zoals de in tip 2 besproken besparing op elektriciteit en energie, kun je elektrische apparaten ook het beste uitzetten wanneer je ze niet gebruikt. Laat ze dus niet op standby
  • Haal stekkers van opladers, zoals van je laptop, uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt

En zijn natuurlijk nog veel meer tips, dit was maar een tipje van de sluier. Lees op deze website bijvoorbeeld nog meer bespaartips en lees hier hoe je als student kunt besparen.