De consument is duurder uit met energie!

In 2012 waren Europese consumenten miljarden euro’s duurder uit bij het afnemen van energie dan verwacht. Dat komt door vertragingen bij de oprichting van een uniforme energiemarkt die eind 2014 voltooid moet worden. Consumenten kunnen door gebrek aan uniforme begrippen prijzen van leveranciers niet goed energieleveranciers met elkaar vergelijken. Dat maakte de EU-instantie Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) deze week bekend.

Volgens ACER stegen de prijzen voor elektriciteit per huishouden in 2012 gemiddeld met 4,6 procent. De prijzen van gas stegen zelfs met 10 procent, ondanks prijsregulering door de EU in Brussel. ‘De onvolmaakte integratie en de versnippering van de retailmarkt in de hele EU hebben geleid tot een significant verlies van sociale welvaart, in de orde van enkele miljarden euro’s.’

Een van de projecten die vertraging heeft opgelopen is de koppeling van de handel in energie tussen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De beurzen die aan het platform mee zouden doen verzanden in onenigheid over de vraag wie de handelstechnologie zou leveren waardoor Het project voorlopig is stopgezet.

Overstappen naar een andere energieleverancier kan een betere prijs opleveren, maar ACER erkent dat nog niet echt makkelijk is. ‘In sommige landen is onvoldoende marktwerking. Bovendien blijft er door belastingen en andere kosten bij leveranciers maar een kleine marge over om op prijs te concurreren.’

ACER wijt de oorzaak van de hogere kosten echter ook aan de passieve houding van de consumenten. De consumenten reageren traag op veranderingen en zijn vaak besluiteloos. Dit komt vooral omdat ze loyaal zijn aan hun huidige energieleveranciers.

bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *