“Korting voor grootverbruikers van energie”

Minister Kamp van Economische Zaken wil graag dat grootverbruikers van energie korting krijgen op het elektriciteitstarief. Hij heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend dat tot nu toe breed wordt gedragen.

Wetsvoorstel korting grootverbruikers

In dit voorstel gaat het zoals gezegd over korting voor grootgebruikers, hiermee worden vooral bedrijven bedoeld die meer dan 50 gigawattuur verbruiken. De reden dat Kamp deze korting wil instellen is omdat beheerders van energienetten gebaat zijn bij partijen die constant veel energie verbruiken. Deze partijen dragen volgens de minister bij aan een stabiel elektriciteitsnet. De PvdA ziet de noodzaak van het wetsvoorstel. Mei Li Vos geeft aan dat het wetsvoorstel nodig is omdat de Nederlandse “energie-intensieve industrie in zwaar weer zit”. René Leegte van de VVD benadrukt verder het belang van een gelijk speelveld voor Europese bedrijven. In Duitsland genieten gootverbruikers namelijk ook van energievoordelen.

Argumenten tegen wetsvoorstel

De oppositie heeft echter kritiek op het plan. Het voornaamste argument van de oppositie is dat huishoudens , het mkb en de kleinere industrie voor extra kosten opdraaien. GroenLinks geeft aan dat als één stabiele grootafnemer voor stabiliteit zorgt, tien kleinafnemers dat samen ook doen. Volgens Kamp zijn de gevolgen voor huishoudens en kleinere verbruikers echter bescheiden. Volgens hem gaat het voor huishoudens om een extra bedrag van 1,50 euro per jaar. Voor een klein bedrijf ligt dit bedrag op 7,50 euro en voor een groter bedrijf gaat het om 90 euro op jaarbasis. Deze bedrage wordt door hem als acceptabel geacht in het licht van het grote belang van de energie-intensieve industrie voor Nederland. Liesbeth van Tongeren van de GroenLinks geeft verder aan dat ze iets mist in het huidige wetsvoorstel van minister Kamp, namelijk de nadruk op het produceren van schone energie of een aspect dat is gekoppeld aan duurzaamheid.

Aanstaande donderdag stemt de Kamer over het wetsvoorstel van minister Kamp en de daarbij ingediende moties.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *