Meer energiezuinige woningen

Het aantal energiezuinige woningen in Nederland is de afgelopen 6 jaar sterk gestegen. Hieruit blijkt dat Nederlanders bereid zijn te investeren in energiebesparende maatregelen.

Energiezuinige huizen

Het aantal huizen met het zuinige energielabel A, B, en C is toegenomen met 600.000 en komt nu op een totaal van 3,1 miljoen. Daarentegen is het aantal huizen met labels E, F, en G met 700.000 gedaald tot een totaal van 2,5 miljoen. Dit blijkt uit een rapport van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIGO.

Energiebesparende maatregelen

Ook is er een dalende trend terug te zien in het gas- en stroomverbruik van consumenten. Voor woning corporaties hebben een groot aandeel in deze verandering. Zo zijn er veel slechte huurwoningen gesloopt en hebben ze energiebesparende maatregelen toegepast in bestaande woningen. Uit het rapport blijkt verder dat tweederde van de Nederlandse huishoudens een zuinige HR_ketel heeft. Verder is het aantal geinstalleerde warmtepompen toegenomen met 200 procent. Toch is het beschikt er slechts ongeveer 1 procent van de Nederlanders over een warmtepomp. Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun huis te isoleren. Het merendeel van de bevolking kiest beschikt over dubbelglas en dakisolatie. Meer dan de helft van de woningen heeft ook nog eens geven-en vloerisolatie.

Nederlands bereid te investeren

Nederlanders blijken zeer bereid te investeren in energiebesparende maatregelen. Ongeveer 40 procent van de woningeigenaren hebben hier de afgelopen jaar geld aan besteed. Verder denkt 1 op de 6 eigenaren de komende 2 jaar te investeren in hun woning, waarvan een derde zonnepanelen wil aanschaffen.

Opmerkelijk is dat bewoners van onzuinige woningen vaker zuiniger met energie omgaan dan bewoners van zuinige woningen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *