Energiekosten stijgen flink volgend jaar

Volgend jaar zal de energierekening waarschijnlijk met gemiddeld €50,00 stijgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat gemeenten steeds vaker, en hogere, belastingen heffen op stroomkabels onder hun gemeentelijk grondgebied (precariotaks). En naast de precariotaks zullen waarschijnlijk ook de kosten voor gas en licht stijgen met ruim €20,00.

Volgens de diverse netbeheerders (Stedin, Alliander en Enexis) moeten de netwerkkosten met minimaal 15 euro per jaar per huishouden gaan stijgen. Dit is veruit de grootste verhoging in jaren. Wanneer de ACM (toezichthouder) deze verhoging accepteert zullen huishoudens er niet aan ontkomen. Volgens diverse organisatie is de precariotaks een slimme manier om inwoners meer belastingen te laten betalen.

Flinke stijging energiekosten

De toenemende netwerkkosten zullen de water- en energierekening van een gemiddeld huishouden flink doen stijgen. Op dit moment is een gemiddeld huishouden al rond de €170,00 per maand kwijt aan gas, water en licht. En met de komende stijging zal dit alleen maar meer worden. Of de ACM de verhoging daadwerkelijk accepteert moet nog blijken.

Vereniging voor Energie, Milieu en Water

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) spreekt van een ‘’perverse prikkel’’ en dreigt naar de rechter te stappen als de ACM het voorstel van de netbeheerders accepteert. ‘’Deze stijging is in strijd met de wet en Europese regels.’’ Volgens de branche mogen netbeheerders de precario niet doorberekenen aan burgers en bedrijven.

Gemeenten wuiven kritiek weg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat de kritiek ongegrond is. Zo stelt het dat alle kabels en leidingen onder hun grond hen jaarlijks veel geld kosten. ‘’Tijdens graafwerk moeten we bijvoorbeeld verkeersmaatregelen nemen,’’ zegt Ilse Heemskerk. ‘’Ook is er bij het graven versnelde schade aan het wegdek.’’