Energieveilingen wijzigen veilingsproces

Het veilingsproces van online energieveilingen is aangepast naar aanleiding van onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt. In plaats van alleen biedingen van energiebedrijven ter hoogte van de referentieprijs of daarboven te accepteren, worden voortaan ook biedingen onder de referentieprijs toegelaten. Door het veranderen van het proces krijgen energiebedrijven meer mogelijkheden om aan een energieveiling mee te doen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat consumenten uit een groter aanbod kunnen kiezen en hierdoor een scherper aanbod krijgen. Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Het is goed dat energieveilingen hun werkwijze hebben aangepast. Dit leidt tot meer mogelijkheden voor leveranciers en meer keuze voor consumenten.”

Referentieprijs

Bij veel online energieveilingen bepaalt de veilingmeester na eigen onderzoek vooraf een minimum energieprijs. Energieleveranciers die minder bieden dan deze minimum prijs werden voor het onderzoek van de ACM uitgesloten. In 2014 is de ACM een onderzoek gestart na geruchten uit de markt en media over mogelijke prijsafspraken en misleiding van consumenten bij energieveilingen. Hierbij is onderzocht of de veilingen eerlijk verlopen en of consumenten niet onterecht teveel betalen. Ook werd er gelet op de beschikbaarheid van informatie, werden consumenten wel genoeg en oprecht geïnformeerd? Uit het onderzoek van de ACM blijkt niet dat het werken met de minimumprijs de concurrentie merkbaar heeft beïnvloedt, er daarom waren er dus geen overtredingen.

Alleen wanneer meerdere energiebedrijven alleen via energieveilingen hun aanbod aan consumenten doen én er enkel gewerkt wordt met een (minimum) referentieprijs voorziet de Autoriteit Consument & Markt wel risico’s. Het aanbod voor consumenten wordt dan ernstig beperkt en het wordt voor hen lastiger om buiten een veiling om een goedkoper aanbod te krijgen. Om deze risico’s voor de toekomst weg te nemen heeft ACM met marktpartijen afgesproken dat voortaan ook biedingen onder de referentieprijs mee doen in de veiling en dat consumenten deze ook kunnen accepteren.

Loont het deelnemen aan een energieveiling?

Het collectief inkopen van energie blijkt geen voordelige keuze, het kan je juist geld kosten! Wie zelf speurt naar een goedkope aanbieder is in de meeste gevallen goedkoper uit. De Autoriteit Consument en Markt zegt dat veel belangenclubs zelf flink geld verdienen met zo’n collectief, en dat je binnen zo’n collectief bijna altijd uitkomt bij een energieleverancier die nooit helemaal perfect aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Wilt u wel een (voordelige) energieleverancier die perfect past bij uw wensen? Maak dan een gebruik van een energievergelijker, daarmee vindt u vaak een beter deal!