EU-landen tegen heffing op zonnepanelen uit China

Om de Europese zonnepanelenindustrie te beschermen heeft de Europese Commissie plannen om importheffing te leggen op zonnepanelen uit China. Alleen is een grote meerderheid van de EU-lidstaten het hier niet mee eens. Dit vanwege de handelsbelangen met China. China dreigt namelijk al met tegenmaatregelen als deze heffing wordt ingevoerd.

Importheffing zonnepanelen uit China

De eurocommissaris Karel de Gucht is van plan om op korte termijn een importheffing van circa 47% in te voeren op de zonnepanelen uit China. Hiermee wilt Gucht de Europese zonnepanelenindustrie redden, die de Chinese fabrikanten nu weg concurreren door hun zonnepanelen onder de kostprijs op de Europese markt dumpen. Als hier niks aangedaan wordt zal het banen in de zonne-energiesector kosten en uiteindelijk de zonnepanelenmarkt in Europa zelf.

Handelsbelangen met China

Frankrijk en Italië zijn voorstanders van het plan om een importheffing te leggen op de zonnepanelen uit China. De EU-lidstaten Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zijn tegen het voorstel van Gucht. Deze landen willen namelijk niet hun handelsbelangen met China op het spel zetten voor zonnepanelen. Volgens diplomaten en het persbureau Reuters zijn 12 andere lidstaten ook tegen de importheffing.

China dreigt met tegenmaatregelen

De Chinese zonnepanelenmarkt, waar een mogelijke importheffing wordt opgelegd, heeft een waarde van €21 miljard. China is daarom niet blij met het plan van de Europese Commissie en dreigt tegenmaatregelen te nemen als het wordt uitgevoerd. Zo meent China een importheffing voor Europa in te voeren op de stof polysilicium. Dit is een belangrijke grondstof voor het produceren van zonnepanelen.

Bekijk hier een video van NOS.nl over de handelsruzie tussen China en de EU:

 

Uiteindelijke besluit importheffing

Op 6 juni neemt de Europese Commissie een voorlopig besluit. Voor het besluit is geen steun van de EU-lidstaten nodig en ligt het besluit dus in de handen van Karel de Gucht. Daarnaast is er ook een onderzoek gaande naar de telecomfabrikanten Huawei en ZTE, die verdacht worden van het overtreden van de Europese mededingingswetgeving. Als dit onderzoek wordt doorgezet, wordt er pas op 5 december een besluit genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *