Hoe wordt zonne-energie gebruikt in duistere klimaten?

Zonne-energie gebruiken in donkere klimaten? Dat lijkt misschien onmogelijk, maar dankzij innovaties en efficiëntie zou dat beeld wellicht kunnen veranderen.


Zonne-energie in het donker?

Dat is een vraag die zonne-energie fans vaak te horen krijgen, zeker als ze in bewolkte of zelfs donkere klimaten wonen. Hoe zit het bijvoorbeeld met koudere gebieden in de wereld? Een koude temperatuur heeft geen invloed op de functionaliteit van zonnepanelen. Hoe kouder het is, des te beter elektriciteit kan vloeien. Dit komt door de gereduceerde weerstand in de conductors. Als de temperatuur daalt kunnen huizen met zonnepanelen bewoners dus warm en wel verlicht houden.

Sneeuw is een probleem

Er kunnen echter wel problemen opspelen wanneer er sneeuw op de zonnepanelen komt te liggen. Sneeuw zou het hele productieproces van energie kunnen hinderen, omdat er geen zonlicht op het zonnepaneel kan schijnen. Wellicht zou een automatische ruitenwisser een oplossing kunnen bieden. Momenteel wordt er in de zonne-energie industrie veel getest met micro schoonmaakrobots.

Weinig zon

Het aantal uren zonlicht kan aardig verschillen per klimaat. In het verre noorden of het zuiden zijn er gebieden die nachten hebben van langer  dan 24 uur. Waar alleen af en toe tussendoor een beetje zonlicht om de hoek komt kijken. Zelfs gebieden die verder van de polen zijn gelegen kunnen last hebben van een gebrek aan zonneschijn te wijten aan lokale weerspatronen.

Dus het gebruik van zonne-energie in donkere klimaten is onmogelijk?

“Zeker niet! De locatie en hoek van het zonnepaneel kunnen een groot verschil uitmaken. Daarnaast kunnen de panelen gemotoriseerd worden zodat ze de zon blijven volgen. Er kunnen ook batterijen worden gekoppeld, waardoor energie kan worden opgeslagen voor wanneer er geen daglicht schijnt. De huidige batterijen worden continue verbeterd om meer energie om te slaan.” aldus BT zonne-energie, verantwoordelijk voor Zonnepanelen Den Bosch.

Zonne-energie techniek wordt steeds goedkoper

Zonnepanelen en batterijen worden steeds beter, maar ook goedkoper dankzij het groeiende aanbod. Het gebruik van zonne-energie zou in donkere gebieden een aantrekkelijke optie kunnen worden. Het is echter waarschijnlijk dat deze gebieden vooral gebruik zullen maken van andere manieren van duurzame energie opwekken. Wind-energie is bijvoorbeeld zeer populair op de Noordpool.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *