Bespaar energie door middel van spouwmuurisolatie

We doen allemaal ons best om zoveel mogelijk energie te besparen. We proberen alle mogelijke opties aan te pakken om het energieverbruik in woningen zo laag mogelijk te houden. Maar veel mensen weten niet dat ze makkelijk geld kunnen besparen door de spouwmuren goed te isoleren.

Wat is de spouwmuur?

De spouwmuur is een muur met een loze ruimte in het midden. De spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur, waartussen zich dus die loze ruimte bevindt. Het doel van deze loze ruimte – de spouw – is om extra isolatie aan te brengen. De isolatie van een spouwmuur is stukken beter dan de isolatie van een enkele muur.

Het isoleren van de spouwmuur

Van origine is de spouwmuur leeg en bevat het simpelweg lucht. Deze lucht zorgt al voor extra isolatie, maar het is mogelijk om het isolerend vermogen van de spouwmuur nog verder te vergroten – zo vertelde ons de loodgieter in Maastricht. Wanneer de spouwmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal, kan de spouwmuur beter isoleren dan wanneer de spouwmuur leeg gelaten wordt.

Dankzij een geïsoleerde spouwmuur gaat er minder warmte verloren. Warmte die niet verloren gaat maar in de woning blijft, hoeft logischerwijs niet opgewekt te worden. Dat komt de energierekening dus ten goede.

Comfort verhogend

Een ander voordeel van het isoleren van de spouwmuur is dat het isoleren van de spouwmuur het comfort in de woning kan verhogen. In een woning waar veel warmte verloren gaat, bijvoorbeeld door enkel glas of door ongeïsoleerde spouwmuren, is de warmte in die woning erg verspreid. Rondom de warmtebronnen, zoals de radiatoren, zal het vaak erg warm zijn, maar bij de enkele ramen en ongeïsoleerde spouwmuren zal het een stuk kouder zijn. Daardoor zal het in de ruimte gaan tochten, wat het comfort van de woning zeker niet ten goede komt.

De moeite waard?

De kosten voor het isoleren van de spouwmuur kunnen sterk uiteen lopen. Die kosten hangen immers vooral af van de grootte van de spouwmuur en de gewenste vorm van isolatie. Wel valt in zijn algemeenheid te stellen dat de kosten voor het isoleren van de spouwmuur in een jaar of vier terug zijn verdiend. Het is dus zeker een investering die de moeite waard is om uit te voeren.