Tips om kortsluitingen te voorkomen

Kortsluiting kan erg gevaarlijk zijn. Het zal daarom wel duidelijk zijn dat het belangrijk is om kortsluiting te voorkomen. In dit artikel zullen we kort uitleggen hoe je het beste gevaarlijke situaties dankzij kortsluiting kunt voorkomen.

1. Geen verstand? Blijf van de draden af

Als je geen verstand hebt van elektriciteit, dan is het ten zeerste aan te raden om je er ook niet mee bezig te houden. Elektriciteit is geen speelgoed en kan enorm gevaarlijk zijn. Jaarlijks overlijden er mensen door elektrocutie. Deze ongevallen zijn doorgaans prima te voorkomen geweest als de persoon in kwestie simpelweg niet aan de elektriciteit zou zitten als men hier geen verstand van heeft.

Natuurlijk moet je ooit ervaring met elektriciteit opdoen – eens moet de eerste keer zijn – maar dit kun je beter doen met lage voltages die geen kwaad kunnen.

2. Zorg voor goede spullen

Het kan aantrekkelijk zijn om oude elektriciteitsdraden te gebruiken voor nieuwe installaties. Soms zijn draden net iets te kort, en ook dan kan het aanlokkelijk zijn om deze draden iets te verlengen in plaats van nieuwe draden te trekken. Toch is het belangrijk hier niet aan toe te geven. Juist door het verlengen van draden en het gebruik van oude materialen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Probeer dit dus te voorkomen door gewoon goede en nieuwe spullen te gebruiken.

3. Denk goed na

Mocht je desondanks besluiten om zelf een bepaalde klus uit te voeren, denk dan goed na bij wat je doet. Elektriciteit is iets wat voornamelijk logisch werkt. Probeer de internationale afspraken met betrekking tot de kleur van de draden en dergelijke te hanteren en zo geen ruimte te laten voor verwarring. Neem de tijd en denk over elke stap goed na voordat je de stroom er weer op zet (die je natuurlijk voor aanvang van de klus hebt uitgeschakeld).

4. Schakel een expert in

Het kan verleidelijk zijn om bepaalde klussen zelf uit te voeren terwijl je hier zelf niet heel veel ervaring mee hebt. Het inschakelen van een elektro expert in Leiden is echter een verstandige optie als het gaat om dergelijke klussen. Een elektricien heeft vaak jarenlange ervaring met elektrotechnische installaties, waardoor de meest ingewikkelde klussen voor een expert een fluitje van een cent kunnen zijn. Door tijdig een expert in te schakelen voorkom je dat je zelf beslissingen neemt die uiteindelijk gevaarlijke situaties in de hand kunnen werken.