Feit: zonnepanelen leveren geld op

Gelukkig zien steeds meer mensen in dat fossiele brandstoffen niet de toekomst zijn. Helaas is er ook nog een hele grote groep die dit niet ziet of nog niet overtuigd is van groene stroom. Ze vinden die windmolens in de achtertuin maar niks of het duurt ze te lang voordat de zonnepanelen zijn terugverdiend. Toch zie je wel steeds meer zonnepanelen op platte daken, op schuine daken, op dakkapellen en verwerkt in andere producten, zoals dakpannen. We gaan het in dit artikel hebben over de kosten van zonnepanelen. Vragen worden beantwoord als: hoeveel panelen zijn er nodig en hoe lang duurt het voordat ze zichzelf terugverdienen?

Hoeveel panelen heb ik nodig?

De eerste vraag die iedereen zichzelf stelt voor de aanschaf van zonnepanelen is: hoeveel heb ik er nodig? Het aantal hangt af van wat opgewekt moet worden. Sommige mensen willen alle benodigde stroom opwekken met zonnepanelen, waar anderen genoegen nemen met zestig procent. Het stroomverbruik op jaarbasis kan heel eenvoudig worden teruggevonden op de energienota. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt op jaarbasis 3.000 tot 4.000 kWh. Voor het gemak gaan we in ons rekenvoorbeeld even uit van 3.500 kWh.

We willen absoluut niets meer te doen hebben met fossiele brandstoffen, ofwel de zonnepanelen moet in een jaar 3.500 kWh opwekken. Een doorsnee zonnepaneel levert 250 Wp, dat is omgerekend 200 kWh, want 1 zogenaamde Wattpiek is ongeveer gelijk aan 0,8 kilowattuur. Een simpele rekensom leert vervolgens dat 18 zonnepanelen noodzakelijk zijn om aan onze groene stroomvoorziening te kunnen voldoen.

Absoluut de moeite waard

De terugverdientijd kan berekend worden als we de beschikking hebben over de totale aanschafkosten van de panelen en het stroomverbruik op basis van fossiele brandstoffen.

Niet alleen moeten we 18 zonnepanelen kopen, maar ook een omvormer, montagemateriaal en kabels en stekkers. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de installatiekosten. Je kunt ervan uitgaan dat een zonnepaneel ongeveer 425 euro kost, de omvormer kost voor het gemak 800 euro, de overige materialen 200 euro en de installatiekosten komen uit op 1.200 euro. De totale aanschafkosten bedragen daardoor 9.850 euro.

Op het moment (2016) moet voor 1 kWh bij de energiemaatschappij 0,22 euro worden betaald, dat is 770 euro voor een heel jaar. Waardoor we kunnen concluderen dat de zonnepanelen na dertien jaar zijn terugverdiend. Op het eerste gezicht lijkt dat een hele lange periode, maar niet als je weet dat zonnepanelen tegenwoordig dertig jaar meegaan. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in zonnepanelen. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege de portemonnee.