Sander Haanappel deelt zijn ervaring met zonnepanelen

Naast het vergelijken van energie, is zelf energie opwekken, één van de beste manieren om geld te besparen. Helemaal als u dit duurzaam aanpakt door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Maar is zo’n investering wel rendabel en wat komt er allemaal bij kijken als u zelf energie produceert met zonnepanelen? Daar weet Sander Haanappel alles van.

Sander Haanappel had een erg hoge energierekening en wilde daar maar al te graag vanaf. Na wat onderzoek te doen naar de mogelijkheden om zelf energie te produceren, heeft hij besloten te gaan investeren in zonnepanelen. Via zijn eigen blog houdt hij al zijn ervaringen en financiën bij.

Sander Haanappel’s verhaal over zijn investering in zonnepanelen:

Jaarlijks had ik een energierekening van ± € 4.000. Rekeninghoudend dat de energieprijzen bleven stijgen, was mijn doel onze toekomstige jaarrekeningen te halveren. In 2009 was mijn stroomverbruik 9.860 kWh en mijn gasverbruik was 2.575 m3. Ik was erg benieuwd of het financieel rendabel was om alternatieve energiebronnen toe te passen en zo veel mogelijk onafhankelijk te worden van de prijsstijgingen van energie.

In oktober 2010 zijn bij ons 18 zonnepanelen (5040 WP), een zonneboiler met vijf vacuüm heatpipes en een CV-Haard geïnstalleerd t.w.v. € 32.000. In 2011 hebben we nog maar 3.709 kWh verbruikt en 1.955 m3 aan gas. Onze jaarrekening is daardoor enorm gedaald naar € 1.929 en dat is dus meer dan de helft gedaald! Rekeninghoudend met de prijsstijgingen van energie en denk ik binnen maximaal 8 jaar alles terugverdiend te hebben.

Mocht u meer willen weten over zijn verhaal, dan kunt u op de blog van Sander: Zonne-energie-haanappel.blogspot.nl zijn ervaringen van de afgelopen 3 jaar lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *