Woning met energielabel

Tegenwoordig worden ook woningen voorzien van een energielabel. Dit label is zelfs belangrijk voor het verkopen van een huis, want huizenkopers kijken steeds vaker naar het energielabel. Daarnaast is dit energielabel ook nog eens verplicht. Dat label geeft inzicht in de energiezuinigheid die een woning heeft. Dit label is geïntroduceerd in 2015 en is gebaseerd op het bouwjaar, woningtype en andere standaardkenmerken van een woning. Nu is het ook op openbare gegevens van onder andere het Kadaster gebaseerd. Dit label is een schatting van de labelklasse. Daarom kan het definitieve label soms afwijkend zijn van de schatting. De energielabels gaan van A tot en met G. Dit is bij de meeste energielabels. Energielabel A is dan bestemd voor de meest energiezuinige woningen en energielabel G voor de minst energiezuinige. Een label zal 10 jaar geldig blijven.

Reden van energielabel

Er is een Europese richtlijn die de hoofdoorzaak is van het invoeren van een energielabel voor woningen. Dat is de richtlijn Energy Performance of Buildings Directive. Het doel van deze richtlijn en dus het energielabel is dat eigenaren van een woning of een gebouw zich meer bewust zijn van de hoeveelheid energie die zij verbruiken. Dit geeft de overheid de hoop dat huiseigenaren maatregelen zullen nemen die energiebesparend zijn. Je wordt als huiseigenaar hierin wel geholpen, want op het definitieve energielabel staan een aantal energiebesparende maatregelen die de huiseigenaren kunnen nemen. In dit artikel wordt het energielabel uitvoerig besproken en er wordt ook besproken hoe deze wordt toegepast in deze maatschappij. Zo wordt duidelijk dat vooral voor het verkopen van je woning het energielabel erg belangrijk is.

Aanvraag en registratie

Wanneer men zijn huis wil verkopen dient hij het indicatieve voor de verkoop online aan te passen naar de huidige situatie. Dit is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte die wordt opgestuurd door de Belastingdienst. Als huiseigenaar kun je met je DigiD inloggen op een online site en daar kun je de woninggegevens aanpassen. Het kan zijn dat er een digitaal bewijs wordt gevraagd. Dit kan zijn een factuur, foto of een bouwtechnisch rapport. Een erkend deskundige, zoals een bouwtechnicus, energieadviseur of makelaar, moet de aanvraag goedkeuren. Dan wordt het label geregistreerd in een online database. De deskundigen hebben zelf het recht om de kosten van hun administratiekosten te bepalen. Dit kan heel erg verschillen. De ene vraag er slechts een paar euro voor waar je bij de andere weer een paar tientjes moet betalen. Er moet wel gemeld worden dat het niet voor alle woningen verplicht is om een energielabel te hebben. Zo hoeven woonboten en monumenten geen energielabel te hebben. Bij woningen waar het wel verplicht is om een een energielabel te hebben is het belangrijk dat ze ook er goed opletten dat er ook echt een energielabel is geregistreerd. Is dit niet het geval en kun je het dus niet aantonen bij de verkoop van je woning riskeer je een forse boete van maximaal €405,-. Deze boetes worden uitgedeeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Alle mensen die sinds de introductie van het energielabel er ook een hebben aangevraagd hoeven geen nieuwe aan te vragen, want zowel de oude als de nieuwe energielabels zijn tien jaar geldig.

Oneens met definitief energielabel

Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met de het uitgedeelde definitieve energielabel. Dit kun je dan bespreken met de deskundige die jou het label heeft gegeven. Zou je hier niet uitkomen, dan kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel. De kosten voor een klachten zijn €27,50. De uitspraak die de commissie doet is echter wel bindend. Het is dus niet slim om altijd een klacht in te dienen, want je krijgt zeker niet altijd gelijk. Daarom zijn er een aantal aandachtspunten die je als tip mee krijgt.

  • Huiseigenaren die hun woning willen verhuren of verkopen zijn de enige die een definitief energielabel nodig hebben. Alle andere huiseigenaren hebben deze niet nodig.
  • Via vergelijkingssites kun je een deskundige vinden die jou een energielabel verstrekt wanneer je deze nog niet hebt.
  • Het voorlopige energielabel, dat is gebaseerd op de de eerder genoemde standaardkenmerken van een woning, kunnen op eenvoudige wijze definitief gemaakt worden. Er is een site die hier voor dient. Soms moet je de woningkenmerken nog even aanpassen.
  • De erkende deskundigen mogen zelf de prijs bepalen wanneer zij de wijzigingen hebben gecontroleerd is, wat verplicht is. Ook hier geldt dat de prijs van de administratiekosten kan verschillen van een paar euro tot een paar tientjes per aanvraag. Het hoeft dus zeker niet duur te zijn om een energielabel definitief te maken.
  • Wil je een huis kopen? Laat dan de aankoopmakelaar of de bouwkundige eerst het definitieve energielabel controleren. Deze kunnen dit label gemakkelijk vinden in de database.
  • Heb je als huiseigenaar hulp nodig, dan kun je hulp vragen aan de erkend deskundigen. Zij zullen voor een door hun bepaalde prijs helpen om de bewijsstukken te verzamelen en de aanvraag compleet te maken.
  • Er zijn vele sites, zoals die van de Rijksoverheid, die meer informatie verschaffen over het energielabel.

Huis verkopen

Zoals je al gemerkt hebt, is het energielabel tegenwoordig erg belangrijk bij het verkopen van een huis. Doordat het een relatief nieuw concept is, wordt het nogal regelmatig vergeten. Daarom zijn er sites waar je je huis kunt verkopen, zoals directhuisverkopen.com. Deze helpen je bij het verkopen van je huis, en zullen je dus zeer waarschijnlijk nog even drukken op het feit dat je een definitief energielabel moet hebben. Anders is er een erg grote kans dat je een forse boete zal moeten betalen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Natuurlijk is het energielabel niet het enige waaraan je moet denken bij het verkopen van een huis. Het is slechts een klein onderdeel, maar wel belangrijk. Het beste kun je je huis ook verkopen met een makelaar, want deze weten wat er allemaal verplicht is bij het verkopen van je huis. Dan kom je niet zomaar voor een verrassing in de vorm van een boete of een andere straf te staan.