Europese klimaatbeleid in crisis

Het Europees Parlement heeft besloten om de veiling van 900 miljoen CO2- rechten uit het Emission Trading System (ETS) uit te stellen. Dit zorgt voor veel onduidelijkheid over het klimaatbeleid en hoe Europa zal omgaan met de klimaatverandering.

ETS

Het Europese ETS is de grootste CO2-markt ter wereld en is bedoeld om bedrijven te stimuleren om duurzaam te ondernemen. Helaas werkt dit niet zoals gepland door een overschot aan CO2- rechten en de lage prijs hiervan. De prijs kan verhoogd worden door CO2- rechten uit de handel te nemen, dit wordt ook wel “backloading”genoemd. Nu het Europees Parlement heeft besloten om de veiling van CO2- rechten uit te stellen, is het onduidelijk hoe Europa de klimaatverandering wil gaan aanpakken.

Shell

Dick Benshop, CEO van Shell, zet daarom vraagtekens bij het besluit van het Europees Parlement en beweert dat het Europese klimaatbeleid in een crisis verkeert. Hij geeft aan dat Europa eigenlijk juist voorop zou moeten lopen, maar nu een omgekeerde beweging laat zien. “Het Europese klimaat- en energiebeleid zitten in een crisis omdat we eigenlijk niet goed weten wat we aan het doen zijn. Alles wordt heroverwogen”. Het bedrijf zou profiteren van hoge CO2- prijzen omdat gas hierdoor goedkoper wordt dan kolen. Benschop geeft echter aan dat het uitstellen van CO2- rechten ook zijn voordelen kan hebben. Hij geeft aan dat het besluit van het Europees Parlement een “wake-up call” kan zijn, met als gevolg dat men serieuzer naar het klimaatbeleid gaat kijken.

Klimaatbeleid China

Als reactie op het besluit van het Europees Parlement laat China overigens weten haar klimaatbeleid niet aan te passen. Het land wil haar eigen CO2- markt creëren en zal naar eigen zeggen de klimaatplannen niet aanpassen, ongeacht wat de gevolgen zijn voor de Chinese economie. Xie Zhenhua, verantwoordelijk voor het klimaatbeleid van China, laat weten te willen leren van de fouten die zijn gemaakt op de Europese markt. China wil de prijzen om peil houden door een mechanisme in te stellen dat CO2- rechten van de markt haalt wanneer het aanbod te hoog is en de prijzen te laag zijn. Daarnaast ziet Xie het lage het tempo van de CO2- reductie als belangrijke oorzaak van de prijsdaling van CO2- rechten in Europa. Xie wijt de problemen met het ETS aan de manier waarop het systeem is ontworpen en de wijze waarop klimaatdoelstellingen gehaald dienen te worden.

Xie geeft echter wel aan nog vertrouwen te hebben in het Europese ETS. Hij geeft aan in de toekomst te twee markten met elkaar te willen linken. China wil zich echter eerst richten op de eigen CO2- markt. Het land heeft de grootste CO2- uitstoot ter wereld en heeft als doel om dit voor 2020 met 40 tot 45 procent te willen terugdringen ten opzichte van 2011.

Bron: Duurzaambedrijfsleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *