Energie besparen: een stukje van u zelf en een stukje van de maatschappijen

Op het gebied van energie liggen vele kansen. Ook afnemers hebben invloed op de hoeveelheid energie die verbruikt wordt. Op de invloed van de prijzen helpt u zelf geen invloed, maar u bent wél vrij om te kiezen van welke maatschappij u energie af wilt nemen.

Energie besparen kan op verschillende wijze worden geïnterpreteerd. Wilt u minder energie verbruiken of wilt u op de kosten van energie bezuinigen. Denkt u aan morgen, aan een groene aarde. Dan zult u zich afvragen hoe u meer verantwoord met energie kan omgaan en of u er mogelijkheden bestaan om minder energie te verbruiken in het dagelijks leven. Bent u op zoek naar een verlaging van de energierekening, dan helpen besparingsmaatregelen uw energieverbruik te verminderen. Ook kan er aan de zijde van de energiemaatschappijen gekeken worden of de prijs die gehanteerd wordt per KWh stroom en per kubieke met gas lager zou kunnen. Beiden invalshoeken overlappen elkaar en hebben een positieve invloed op uw portemonnee.

Huishoudelijke tips

Iedere dag verbruiken we met z’n allen veel energie. Alledaags gewoontes zoals douchen, een was draaien en koken kosten veel energie. Hoewel het misschien niet logisch lijkt kunt u hier nog veel winst behalen. Een minuut korter douchen per dag, lever een besparing van duizenden liters water per dag op. Wilt u bijvoorbeeld een eitje koken? Wees dan eens kritisch of u niet onnodig te veel water in de pan doet. Hoe meer water verwarmd moet worden, hoe langer dit duurt en hoe meer energie daar voor nodig is. Wassen op 30 graden ten opzichte van 40 of zelfs 50 graden levert daarnaast een flink besparing op. Bent u consequent zuiniger met uw apparaten en uw dagelijkse energieverbruik dan levert dit al snel een bezuiniging op van enkele tientallen euro’s per jaar. niet alleen goed voor het milieu, maar zou houdt u ook eens iets over.

Vergelijk energieleveranciers

Een kleine 10 jaar geleden is de energiemarkt vrijgeven. Dat houdt in dat iedereen vrij is om een energiemaatschappij te kiezen. Slechts een klein gedeelte van Nederland is zich er van bewust dat de prijsverschillen die tussen de leveranciers bestaan forse gevolgen kunnen hebben voor uw energiekwitantie. Energiemaatschappijen beconcurreren elkaar heftig waardoor het voor consumenten en bedrijven interessant is om ze eens te vergelijken. De energietarieven van de maatschappijen lijken wellicht ondoorzichtig. Wanneer u de leveranciers één voor één afloopt dan zult u door de bomen het bos waarschijnlijk niet snel meer zien. Er bestaan een aantal aanbieders op het internet die ze voor u vergelijken. Op deze manier ziet u precies wat u kwijt bent voor u energie, er wordt namelijk niet alleen gekeken naar de energietarieven maar ook naar uw verbruik , waar u woont of bedrijf gevestigd is en of u kunt profiteren van een voordelig nachttarief. Het gaat dan niet om de tarieven die u per eenheid gas of stroom moet betalen, maar om uw totale verbruik. Zo krijgt u een persoonlijk energie advies.

Gastblog van: Inge Feenstra, www.overstapgids.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *