Zonnepanelencheck met de zonatlas

Zonnepanelen? Is mijn dak er wel geschikt voor? Krijg ik genoeg zonuren? Vragen die rijzen zodra we gaan nadenken over zonnepanelen. Voordat u de adviseur in huis haalt kunt u er nu heel eenvoudig zelf achter komen of zonnepanelen op uw huis de investering waard zijn.


Verdienen

Met het verplichten van een voorlopig energielabel vanaf 1 januari 2015, worden we ons ook allemaal bewuster van de energiezuinigheid van ons huis. Zonnepanelen zijn een van de manieren om uw huis ‘groener’ te maken en de interesse in deze panelen wordt daarmee steeds groter. We krijgen de adviseurs al aan de deur die een gratis advies willen geven en in de mailbox staan daarnaast nog eens drie mailtjes met een soortgelijk verzoek. Maar u wilt eigenlijk alleen maar weten of zonnepanelen op uw huis rendabel zijn, zonder direct een adviseur in huis te halen. Want naast een verantwoord energielabel, wilt u er ook nog wel wat aan verdienen.

Indicatie

Via de zonatlas kunt u nu heel eenvoudig opzoeken of zonnepanelen op uw huis de moeite (en het geld natuurlijk!) van het investeren waard zijn. De zonatlas toont voor elk dakvlak binnen een gemeente of provincie de geschiktheid voor de opwekking van zonne-energie. Door het combineren van weerdata, de invallende zonnestraling, de hellingshoek van de daken en de schaduwsituatie is een nauwkeurige indicatie van de geschiktheid van de dakvlakken voor zonne-energieopwekking te geven.

3D-model

‘Maar hoe weet de zonatlas hoe de helling van mijn dak is, of hoe de ligging is ten opzichte van de zon of juist van schaduwrijke objecten?’ Aan de hand van het gedetailleerde Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN2) van Rijkswaterstaat en de Waterschappen is van de hele gemeente in combinatie met kadastergegevens een 3D-model gemaakt. Met deze gegevens kan de zonatlas heel eenvoudig rekening houden met deze elementen.

Eigen ontwerp

Als uitkomst krijgt u te zien wat de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen is. Daarnaast geeft de rekenhulp automatisch aan voor welk deel van het dak de zonnepanelen het meest geschikt zijn. Met deze gegevens van de zonatlas kunt u vervolgens zelf bepalen of u zonnepanelen de investering waard vindt. U kunt eventueel de berekening zelf aanpassen en een eigen ontwerp van een installatie maken en de terugverdientijd hiervan zien.

Zonnepanelen? Check eerst de zonatlas.

Bron: Makelaardij de Wit