Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?

Wat de opbrengst van een zonnepaneel is hangt van vele factoren. Het is vooral belangrijk om een goede zonnepaneel te kiezen bij jou situatie. Ook elke soort zonnepaneel werkt anders en ook elk merk is anders. Maar wat is de opbrengst van een zonnepaneel nu precies?

Vermogen van zonnepanelen

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen uitdrukken maken we gebruik van het woord wattpeak (Wp). Bij de berekening wordt gerekend in kWh in plaats van in Wattpeak. Zonnepanelen leveranciers vermelden dan ook altijd het nominale vermogen in Wp en de verwachte opbrengst in kWh.

Opbrengst zonnepanelen

Gemiddeld gezien levert een zonnepaneel van 1 vierkantemeter ongeveer per jaar 120kWh  aan energie op. Als je dus 15 zonnepanelen installeert op bijvoorbeeld je dak, dan kan je ongeveer 1800 kWh aan energie opwekken. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is ongeveer 3500 kwh per jaar. Het beste is om je zonnepanelen op het zuiden van je dak te plaatsen. Er zijn echter wel veel verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je zonnepanelen van 350, 400 maar ook 450 Wp.

Soorten zonnepanelen

Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1 meter bij 1,65 meter en deze soort zonnepanelen hebben een gemiddeld vermogen van 300 Wp. Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen:

  • Monokristalijn: deze heeft een zeer hoog rendement en is geschikt voor kleine daken, omdat deze zonnepanelen een minder groot oppervlak nodig hebben.
  • Polykristalijn: is een goedkoper soort dan de monokristalijn. Het rendement van deze soort is goed en is ideaal voor een grote oppervlakte.
  • Dunne film: ook deze is goedkoper dan de monokristalijn. Het rendement van deze zonnepaneel is echter wel laag. Het voordeel van deze zonnepaneel is dat het buigzaam is en daarom bruikbaar voor objecten zoals carports, voertuigen en voorgevels.
  • Glas-glas: deze is het duurste van allemaal. Het rendement is zeer hoog van deze zonnepaneel en heeft een lange levensduur.

Belangrijke factoren

Er zijn een aantal factoren erg belangrijk voor de opbrengst van de zonnepanelen, namelijk:

  • De ligging van het dak: dit is een van de belangrijkste factoren. Bij voorkeur dienen de zonnepanelen op een zijde van het dak te worden gelegd die gelegen is op het zuiden. In de afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen flink gedaald, waardoor het nu ook aantrekkelijk is om zonnepanelen op het westen of het oosten te plaatsen.
  • De hoek van het dak: de beste hoek voor de ligging van de zonnepanelen ligt op de 15 en de 55 graden. Dit is afhankelijk van de windrichting. Wanneer je een plat dak hebt kunnen er installaties geplaatst worden op je dak waardoor zonnepanelen toch schuin geplaatst kunnen worden.
  • Schaduw: ook schaduw is een belangrijk factor voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen worden altijd door middel van een soort lus aan elkaar doorverbonden. Wanneer er veel schaduw valt op de zonnepanelen dan heeft dit natuurlijk invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

Bron: 123zonnepanelenvergelijken.nl

Energieprijzen 2017 omhoog én omlaag

De energieprijzen gaan in 2017 zowel omhoog als omlaag. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Totaalbesparen.com. Hoewel dit in beginsel tegenstrijdig lijkt, is hiervoor een simpele verklaring.

Lees meer

Energiekosten stijgen flink volgend jaar

Volgend jaar zal de energierekening waarschijnlijk met gemiddeld €50,00 stijgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat gemeenten steeds vaker, en hogere, belastingen heffen op stroomkabels onder hun gemeentelijk grondgebied (precariotaks). En naast de precariotaks zullen waarschijnlijk ook de kosten voor gas en licht stijgen met ruim €20,00. Lees meer

Woon en design beurs

Eind september tot begin oktober is het weer zover. De vtwonen & design beurs. Tijdens deze dagen wordt er van alles tentoongesteld. Van designmeubels of laminaat tot design lampen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op deze beurs. Vanwege de verwachte opkomst is het aan te raden om bij de overdekte parking van Q-park te parkeren. Deze is gelegen vlakbij de Amsterdam rai. Lees meer

Energieveilingen wijzigen veilingsproces

Het veilingsproces van online energieveilingen is aangepast naar aanleiding van onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt. In plaats van alleen biedingen van energiebedrijven ter hoogte van de referentieprijs of daarboven te accepteren, worden voortaan ook biedingen onder de referentieprijs toegelaten. Door het veranderen van het proces krijgen energiebedrijven meer mogelijkheden om aan een energieveiling mee te doen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat consumenten uit een groter aanbod kunnen kiezen en hierdoor een scherper aanbod krijgen. Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Het is goed dat energieveilingen hun werkwijze hebben aangepast. Dit leidt tot meer mogelijkheden voor leveranciers en meer keuze voor consumenten.”

Lees meer

Energielabel verplicht bij het verkopen van uw woning

Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een energielabel aan te leveren. Indien er bij de overdracht van een woning bij de notaris ná 1 januari 2015 geen energielabel aanwezig is, riskeert de verkoper van de woning een boete van maar liefst € 400,00.
Lees meer

Vloerverwarming

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan comfort en energiebesparing. Een lage temperatuur verwarming is dan noodzakelijk. Hiervoor zijn grote warmtevlakken nodig. Dan is vloerverwarming in bijna alle gevallen de meest ideale oplossing. Maar vloerverwarming is meer dan een paar buizen in de vloer. Het is een combinatie van goede isolatie, buizen, vloeropbouw en regeltechniek

Lees meer

Ervaren verhuisbedrijf Rotterdam

Heeft u een verhuizing op de planning staan en bent u opzoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf in de omgeving van Rotterdam? Reken dan op de Verhuisbeweging!
Wij werken uitsluitend met ervaren en goed gemotiveerde verhuizers. Ervaring, inzicht, professionele materialen en een goede sfeer is wat een verhuizing vlekkeloos zal laten verlopen.
Lees meer

Daikin Hybride: de natuurlijke combinatie

De CV ketel met ingebouwde warmtepomp is geschikt voor ieder woningtype. Met deze zeer innovatieve oplossing beschikt u over het comfort en zekerheid van een een CW5 klasse energiezuinige CV-ketel in combinatie met een zeer efficiente warmtepomp systeem voor verwarming. Het systeem past op eenvoudig op de plaats van uw bestaande ketel en u realiseert zonder grote bouwkundige ingrepen of verbouwing direct een besparing op het gasverbruik tot wel 60%. Dat is een besparing die er toe doet!

Lees meer

Een energiezuinig huis

Iedereen heeft een idee bij een droomhuis. Stel dat u uw eigen droomhuis kan bouwen, geheel naar eigen creativiteit, eigen stijl en idee. Een droomhuis dat duurzaam is en waarmee u maandelijks kan besparen op uw energierekening. Met het bouwen van een passief huis, is dat een droom die werkelijkheid wordt.
Lees meer